El Govern reedita per tercera vegada el Pla PROVILAC de suport al sector lacti de Menorca
El Govern Balear, el Consell de Menorca i els ramaders de l’illa han renovat el seu compromís amb el sector lacti menorquí amb la signatura de la tercera edició del Pla de Suport per a la Viabilitat, Modernització, Promoció i Comercialització del Sector Lacti de Menorca (PROVILAC), que preveu vuit accions per a aquest any amb un pressupost de 2,5 milions d’euros.
El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha destacat després de signar l’acord que el PROVILAC té com a principal objectiu «elevar la renda ramadera del sector del boví de llet per millorar la viabilitat, rendibilitat i competitivitat del sector», que es troba en una situació delicada per la crisi de preus i la competència de productes forans.
Simonet ha explicat que el Pla incorpora una nova ajuda per incentivar els esforços i compromisos de modernització del sector productiu, perquè qui «més esforç faci, més rebi». Així, els ramaders podran optar a tres trams d’ajuda segons els litres de llet declarats, el tipus de relació contractual amb els transformadors i els compromisos de digitalització i gestió ramadera que assumeixin.
El director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha afegit que aquesta nova ajuda pretén «premiar la iniciativa emprenedora dels ramaders i el seu compromís amb les organitzacions de productors, aconseguir la fidelització entre productors i transformadors, i evitar les alteracions de mercat».
El PROVILAC també inclou una línia d’ajuda per als operadors de la indústria làctia, tant per iniciar una nova activitat com per augmentar la producció existent, amb la finalitat de fomentar la transformació i el valor afegit de la llet menorquina.
A més, el Pla contempla accions per millorar la transparència de la cadena de valor del sector lacti, com el control dels contractes lactis i les declaracions obligatòries al sistema INFOLAC, la convocatòria d’una línia d’INEA per impulsar la inversió i la modernització del sector i la posada en marxa de projectes d’experimentació en alimentació animal sostenible.
El president del Consell de Menorca, Adolfo Vilafranca, ha agraït el suport del Govern balear al sector lacti de l’illa i ha reivindicat la importància de la qualitat i l’origen dels productes menorquins, com el formatge amb denominació d’origen protegida, per diferenciar-se en el mercat i preservar el paisatge i el medi ambient de Menorca.
Els representants del sector lacti menorquí han valorat positivament el PROVILAC i han demanat que es mantingui en el temps per garantir la supervivència del sector, que genera uns 300 llocs de treball directes i uns 1.200 indirectes a l’illa.