Ara llegint
La restauració ecològica centra la trobada de territoris que són Reserva de Biosfera

La restauració ecològica centra la trobada de territoris que són Reserva de Biosfera

La restauració ecològica centra la trobada de territoris que són Reserva de Biosfera

La restauració ecològica ha estat el tema central de la 10a trobada de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Costaneres, celebrada a Wilhelmshaven, ciutat situada a la costa nord d’Alemanya, dins la Reserva de Biosfera Lower Saxon Wadden Sea. És la primera reunió presencial des del 2019, en què es va celebrar a la reserva de Gouritz Cluster, a la República de Sud-àfrica.

Una representació de la Reserva de Biosfera de Menorca hi ha assistit.

Aquesta reunió a Alemanya, segons han informat des del Consell de Menorca, es celebra en el marc del 10è aniversari d’aquesta xarxa, i del 50è aniversari del Programa MAB (Man and Biosphere) de la UNESCO, que és el programa que impulsa les reserves de biosfera al món.

Aquesta trobada ha reunit un grup de més de 40 participants de 18 reserves de biosfera provinents de 13 països. Ha tingut especial rellevància la incorporació de reserves que han assistit per primera vegada, com les de Virginia Coast (Estats Units), North-East Tobago (Trinitat i Tobago), Mwali (Illes Comores) i Komodo i Samota (Indonèsia). La resta de països participants han estat Cuba, Brasil, República de Sud-àfrica, Maldives, Austràlia, República de Corea, Vietnam, Alemanya i Espanya.

Amb el tema principal de “Restauració d’ecosistemes i connectivitat ecològica en reserves de biosfera illes i costaneres”, s’han presentat experiències i resultats sobre restauració de manglars, de praderies submarines, coralls, zones litorals i dunes, preparació d’àrees costaneres front a tsunamis i inundacions, així com protecció de rutes d’ocells i activitats relacionades amb la interpretació i l’ecoturisme. Des de Menorca s’han presentat els resultats de l’estudi de restauració de dunes i l’anàlisi comparatiu de 4 illes mitjançant indicadors de sostenibilitat, ambdós projectes elaborats per l’OBSAM-IME. També s’ha celebrat el 7è fòrum del grup de treball “Zero Plastic” en Reserves de Biosfera, una iniciativa que Menorca coordina juntament amb Lanzarote i la xarxa científica Marine Sciences For Society, i tallers sobre implicació juvenil i bones pràctiques en restauració ecològica.

El pròxim pla d’acció 2023-2027

La sessió del dimecres matí es va dedicar íntegrament al treball participatiu per elaborar el pla d’acció de la Xarxa per al període 2023-2027, que és el període de funcionament que es formalitzarà amb la propera signatura del nou acord (MOU) entre la UNESCO, les reserves de biosfera de Jeju i Menorca, i els comitès estatals MAB de Corea i Espanya, per donar continuïtat a la xarxa.

El Wadden Sea és una extensa àrea intermareal que s’estén des dels Països Baixos fins a Dinamarca, on una gran quantitat d’ocells migratoris descansen, s’alimenten i crien. El mar de Wadden també fou declarat Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Una xarxa mundial de reserves de biosfera

La Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres va ser creada el 2012 per la UNESCO per impulsar la sostenibilitat en illes i zones costaneres i promoure estratègies d’adaptació i mitigació front al canvi climàtic. La xarxa s’han consolidat com un espai d’intercanvi d’experiències i coneixements, a la vegada que una plataforma de cooperació entre territoris litorals que comparteixen objectius comuns, ressaltant el paper crucial de les àrees costaneres en la mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Menorca, juntament amb la Reserva de Biosfera de Jeju (República de Corea) i el programa MaB de la UNESCO, té el rol de coordinació i dinamització de la Xarxa, que avui dia està conformada per més de 80 territoris declarats Reserva de Biosfera de tot el món.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt