Ara llegint
L’Associació de Fabricants de Formatge de Mallorca denuncia que queden fora dels ajuts covid

L’Associació de Fabricants de Formatge de Mallorca denuncia que queden fora dels ajuts covid

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, del Govern Balear, Iago Negueruela, i la presidenta de Consell, Susana Mora, varen concretar divendres passat la incorporació del calçat als ajuts estatals directes per pal·liar els efectes de la COVID -19. No obstant això, per la seva banda, no s’ha fet cap referència a el sector de la producció formatgera.

És per això que l’Associació de Fabricants i Curadors de Formatge de Menorca s’ha adreçat a la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball per sol·licitar que “no s’exclogui de forma indiscriminada aquest sector de les ajudes directes”, un cop s’ha pogut saber que l’Estat facultarà les comunitats autònomes per ampliar el llistat de beneficiaris amb sectors que ja havien estat exclosos inicialment.

Ja en el mes de març, l’Associació de Fabricants i Curadors de Formatge de Menorca, integrada en la Federació PIME Menorca, es va dirigir a la Presidència de Govern de les Illes Balears, a la del Consell Insular de Menorca ia la Conselleria d’Economia i Territori.

Aquesta associació ha volgut recordar avui que en el Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la COVID-19 es contemplaven diverses ajudes, com una línia COVID d’ajudes directes a autònoms i empreses, amb una dotació específica de 2.000 milions per a Balears i Canàries; una línia per a la reestructuració de deute financer COVID amb 3.000 milions d’euros, o; una línia fons de recapitalització d’empreses afectades per COVID amb una partida de 1.000 milions d’euros.

“No obstant això, la sorpresa va arribar a l’adonar-se l’Associació que les empreses productores de formatge havien estat excloses de l’esmentada convocatòria, ja que no podien optar a cap de les línies d’ajuts”, han explicat mitjançant un comunicat.

Ho atribueixen al fet que no es contemplaven en cap cas els CNAES 1054.- Preparació de llet i altres productes lactis, ni el 4633.- Comerç a l’engròs de productes lactis, ous, olis i greixos comestibles. De la mateixa manera, tampoc es contemplaven els epígrafs de l’IAE 4141.- Preparació de llet; ni el 4143.- Fabricació de formatge i mantega; ni tampoc el 6125.- Comerç major de llet, làctics, mel, olis.

La setmana passada, el conseller balear de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, il·lusionava el sector afirmant als mitjans després de la reunió amb la Secretària d’Estat d’Economia, Ana de la Cueva, que s’havia abordat la possibilitat que, “en casos excepcionals i justificats”, fos el Govern el que estableixi el criteri per ampliar els sectors beneficiats atenent a les especificitats del territori balear. Tanmateix, divendres passat no es va fer cap menció a l’afectat sector formatger, un sector amb una llarga tradició i pes en el teixit econòmic insular, recorden els formatgers.

Des de l’Associació, confien que l’omissió pugui ser esmenada i finalment les empreses i artesans fabricants i curadors de formatge de l’illa puguin beneficiar d’aquests ajuts per minimitzar els efectes de la pandèmia mundial.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt