Ara llegint
Maó i Es Castell faran la recollida porta a porta a partir de novembre

Maó i Es Castell faran la recollida porta a porta a partir de novembre

Maó i Es Castell faran la recollida porta a porta a partir de novembre

El Consorci de Residus i Energia de Menorca i els ajuntaments de Maó i Es Castell implanten el nou servei de recollida de residus porta a porta, que substituirà en ambdós municipis l’actual sistema basat en el dipòsit en contenidors a la via pública. La implantació es realitzarà de forma progressiva, i entrarà en funcionament el pròxim dilluns 13 de novembre en una primera fase a Sant Climent, Es Canutells, Binidalí, Binixíquer i Llucmaçanes. Posteriorment, el nou sistema s’anirà implantant a altres zones fins abastar la totalitat dels dos municipis.

La presentació del nou servei ha tingut lloc avui en una roda de premsa organitzada a Cala Figuera amb la presència del president del Consorci de Residus i Energia de Menorca, Simón Gornés; el batle de Maó, Héctor Pons; el batle des Castell, José Luís Camps; i el director de la Delegació de Barcelona capital i Balears de FCC, Xavier Grau Alafont. La roda de premsa ha servit per donar detalls sobre la implantació del nou porta a porta, que començarà primer amb una campanya informativa a tots els nuclis de la fase 1.

“Aquest sistema de recollida porta a porta, que ja ha estat implementat a molts altres municipis de les Illes Balears i de l’Estat, aconsegueix millorar significativament els percentatges de recollida separada de residus, i per tant, ens permetrà complir amb els objectius marcats tant per la llei de residus estatal i balear, com pel propi Pla Director de Residus de Menorca, i que es basen en la directiva europea”, ha explicat Gornés. “A més, implanta la recollida domiciliària de la fracció orgànica i la recollida comercial d’envasos lleugers, que permetrà millorar la separació en origen i el reciclatge de residus, així com elaborar compost a Milà i contribuir a l’economia circular de l’illa”, ha afegit el president.

Héctor Pons, per la seva banda, ha manifestat que “la posada en funcionament del porta a porta ha de suposar un abans i un després pel què fa al percentatge de reciclatge que aconseguim al nostre municipi. És veritat que al principi costarà i requerirà de la implicació de tots, però s’ha vist als municipis que ja s’ha implementat que a mig termini es veuen uns resultats molt positius. Hem de tenir en compte que a Maó suposarà llevar 1.200 contenidors que actualment tenim als nostres carrers i, per tant, esperam reduir l’incivisme provocat per aquelles persones que no fan un bon ús d’aquests contenidors. És un esforç de tots per tal que aquesta Reserva de Biosfera que som tengui sentit i tengui un llarg futur per endavant”.

El batle des Castell, José Luís Camps, ha assegurat que “som conscients que serà un repte important que implicarà un gran esforç conjunt de ciutadania i administracions, però és, així mateix, un exercici de responsabilitat i de compliment amb una normativa, que cerca que siguem més conscients de la importància de mantenir i cuidar el nostre entorn. Menorca, en el seu conjunt, no ha assolit els percentatges mínims establerts de recollida selectiva, que ara mateix estan en un 20%, per tant, té més sentit que mai fer aquest esforç. Des de l’ajuntament posarem totes les eines necessàries per informar, assessorar i acompanyar en aquest procés d’implantació“.

Funcionament del porta a porta

El sistema de recollida de residus porta a porta consistirà en la recollida dels residus en fraccions separades davant el portal de cada casa i segons un calendari preestablert. Així, els veïns i veïnes de Maó i Es Castell hauran de dipositar, depenent del dia, una o altra fracció fent ús d’uns contenidors específics que els hauran proporcionat prèviament. Pel cas dels habitatges disseminats i allunyats dels nuclis urbans, el nou servei ha contemplat la creació d’àrees d’aportació de residus tancades específiques d’aquelles zones. Cada contenidor proporcionat portarà un xip identificador vinculat a cada domicili per tal d’assegurar el correcte funcionament del servei. En el cas de les àrees d’aportació, s’efectuarà un control d’accés mitjançant l’ús de les targetes que serviran per obrir les seves portes.

El servei preveu la recollida de les fraccions resta, matèria orgànica, envasos lleugers, paper i cartó, i envasos de vidre.

La implantació s’ha previst de manera progressiva en el temps i per zones, conforme als calendaris adjuntats en aquesta nota de premsa.

Campanya informativa

Durant les pròximes setmanes, i de forma prèvia a l’entrada en funcionament del servei, el Consorci i els consistoris de Maó i Es Castell han posat en marxa una campanya informativa que explicarà a la ciutadania com serà el nou porta a porta.

En primer lloc, s’han programat reunions i taules informatives amb el veïnat de cada zona on es proporcionarà el material i la informació necessària per poder posar en marxa el servei: un cubell multifracció, un cubell airejat per a la fracció orgànica i un paquet de bosses compostables que aniran acompanyats d’un imant per a la nevera amb el calendari de recollida i un full informatiu. El lloc i l’hora d’aquestes reunions serà anunciat per xarxes socials i els mitjans de comunicació habituals de cada ajuntament.

Posteriorment, un equip d’informadors/es ambientals faran visites personalitzades a tots els domicilis i generadors singulars on s’implantarà aquest nou sistema per tal d’informar també del funcionament i lliurar el material necessari.

El marc regulador i les xifres de separació en origen

Fins ara, el sistema de recollida porta a porta ha demostrat ser l’únic sistema que millora les xifres de recollida separada de residus en origen, que actualment és obligatòria per a totes les fraccions segons la directiva europea i les lleis de residus estatal i balear, que marquen l’objectiu d’arribar al 50% de recollida separada en 2035. De fet, la previsió amb aquest sistema és superar aquesta xifra tal com ja s’ha demostrat a altres poblacions de l’entorn a les Balears i la resta de l’Estat, amb resultats per sobre del 70% de recollida separada en molts casis. Consegüentment, el nou sistema permetrà reduir notablement la fracció resta i, així, el residu que podria acabar a l’abocador.

El nou sistema, a més, vetllarà per la qualitat del servei de recollida de residus, i també perquè la ciutadania en faci un ús correcte.

Actualment, la recollida selectiva a Menorca es troba en el 20,42% si es té en compte únicament les recollides en contenidors a la via pública, i augmenta fins al 32,21% si es consideren també les fraccions recollides a la xarxa de deixalleries.

Els contractes del porta a porta

El porta a porta funcionarà amb la prestació de tres serveis contractats per Consorci de Residus i Energia de Menorca: el servei de recollida domiciliària i comercial, el servei de comunicació i formació sobre el nou sistema, i un servei de seguiment i control de qualitat del nou sistema.

El contracte de recollida dels residus porta a porta va ser adjudicat a l’empresa FCC per una durada de 8 anys i un cost total de 24.767.334,56 € (IVA exclòs). El servei de comunicació i formació el presta l’empresa GRAM també per 8 anys i un cost total de 356.400 € (IVA exclòs). Quant al control de qualitat, serà prestat per Sistemes Mediambientals per 466.629,52 € (IVA exclòs) també per una durada de 8 anys.

Des del Consorci de Residus i Energia de Menorca es vol animar a la població a participar activament d’aquest nou servei de recollida de residus, que permetrà millorar els percentatges de recollida separada i d’aquesta manera, augmentant el reciclatge i reduint la fracció que va a l’abocador, contribuir a millorar el medi ambient, tant dels municipis de Maó i Es Castell com de tota l’illa de Menorca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt