Ara llegint
La Fira de Teatre infantil i juvenil de Vilafranca: 34 companyies oferiran 35 espectacles i 85 funcions

La Fira de Teatre infantil i juvenil de Vilafranca: 34 companyies oferiran 35 espectacles i 85 funcions

La Fira de Teatre infantil i juvenil de Vilafranca: 34 companyies oferiran 35 espectacles i 85 funcions

Vilafranca de Bonany es convertirà, un any més, en la capital del teatre per a infants i joves de les Illes Balears i de tot l’Estat. Del 19 al 22 d’octubre se celebrarà la XXI edició de la FIET (Fira de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears), que oferirà 35 espectacles de 34 companyies que faran fins a 85 funcions i que ompliran així tot el municipi de teatre, circ, dansa, teresetes, contacontes, espectacles de carrer, etc. destinats a públics per a totes les edats.

La FIET 2023 comptarà amb un total de 15 espais escènics, entre els quals hi ha el teatre municipal de Vilafranca, el poliesportiu, Ca ses monges, el CEIP Es Cremat, diferents places i carrers i, fins i tot, l’església. Enguany, a més a més, hi haurà una gran quantitat d’espectacles de carrer i molta oferta per a públic adolescent.

Durant aquests cinc dies de teatre, Vilafranca de Bonany es convertirà en punt de trobada de companyies, de professionals i de famílies vingudes d’arreu de l’illa i també de fora que podran gaudir d’espectacles de petit, gran i mitjà format. En l’edició de l’any passat, va comptar amb més de 23.000 espectadors. Pel que fa a la procedència de les companyies, 15 d’elles són de les Illes Balears, 12 provenen de Catalunya, 2 del País Valencià, 2 d’Andalusia, 1 de Castella i Lleó, 1 del País Basc i una altra de Mèxic.

La presentació

Aquesta nova edició s’ha presentat avui a la seu de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), Can Oleo, amb la participació de Jaume Gomila, director de la FIET i president de Sa Xerxa, l’entitat organitzadora; Llorenç Perelló, director de l’IEB; Pedro Vidal, director general de Cultura del Govern; Guillem Ginard, director insular de Cultura, i Marta Oliver, regidora d’Educació, Festes i Joventut de l’Ajuntament de Vilafranca de Bonany.

Jaume Gomila ha subratllat l’aposta de la Fira d’enguany per la sostenibilitat, la inclusió social i l’accessibilitat. Així mateix, ha destacat la importància de la cultura per als infants i joves i ha convidat les famílies de tota l’illa a participar de la Fira de manera “activa i vital” i tornar a crear un ambient excepcional a Vilafranca. Per la seva banda, Vidal ha parlat sobre la creació de “teixit cultural” que implica un esdeveniment com la FIET. Perelló, a més a més, ha destacat la importància de “descentralitzar la cultura” i acostar-la a pobles de mitjà i petit tamany com Vilafranca. Ginard ha subratllat la necessitat d’acostar la cultura a infants i adolescents, i Oliver ha recordat la gran implicació de la gent de Vilafranca en la FIET, d’ençà que va començar, fa més de vint anys.

Més de 100 professionals inscrits

La FIET també és un mercat d’espectacles i un laboratori d’idees i de projectes que dinamitza la indústria teatral illenca. En aquest sentit, per a les companyies que hi participen esdevé un escenari idoni per mostrar les seves creacions als professionals que hi acudeixen.

En l’edició d’enguany, la FIET compta amb 101 professionals inscrits (programadors, distribuïdors, productors, etc.) de les Illes, d’arreu de l’Estat i també de Dinamarca i de Gal·les. Tots ells participaran en les jornades per a professionals (19 i 20 d’octubre). Enguany, se centraran en la sostenibilitat i l’accessibilitat en les arts escèniques i acolliran tallers, presentacions de llibres i espectacles en procés de creació (work in progress), entre d’altres (veure programa).

Les companyies també participen en aquestes jornades, durant les quals poden conèixer els programadors i establir-hi relació. S’han organitzat trobades entre companyies, artistes, productors, directors, etc. i hi haurà una novetat: les Slow meetings, un punt de trobada en què s’afavorirà la creació de sinergies i la col·laboració entre programadors i creadors.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt