Ara llegint
Menorca aïlla les torres elèctriques del Llatzeret per evitar l’electrocució de més aus

Menorca aïlla les torres elèctriques del Llatzeret per evitar l’electrocució de més aus

Menorca aïlla les torres elèctriques del Llatzeret per evitar l'electrocució de més aus

La mortalitat d’espècies per electrocució és actualment una de les amenaces més importants per a la biodiversitat a la Reserva de Biosfera de Menorca en tant que un gran nombre d’aus moren electrocutades en posar-se sobre els suports elèctrics que abunden sobre el territori insular. Entre les espècies més afectades hi ha aus de grans dimensions com el milà reial, el soter, l’àguila peixatera, corbs, gavines, falcons pelegrins o xòrics, moltes de les quals són espècies amb poblacions escasses i amb baixos efectius.

Tot i que anualment es duen a terme més de 800 aïllaments d’aquests suports elèctrics per evitar que provoquin la mort d’aus, encara hi continua havent una gran quantitat de suports perillosos per a aquestes espècies. La majoria pertanyen a la companyia elèctrica ENDESA, que s’encarrega d’efectuar els aïllaments dels suports perillosos, però una petita part dels suports que hi ha a l’illa són de propietat privada, per la qual cosa correspon als propietaris dur a terme aquests aïllaments.

El Consell Insular de Menorca és propietari d’una petita línia elèctrica situada a l’illa del Llatzaret. Aquesta línia està composta per 9 suports elèctrics, dos dels quals compten amb dissenys molt perillosos per a les aus, per la qual cosa s’ha procedit a la seva modificació i aïllament per evitar la mort de qualsevol au.

Les més perilloses

Les torres considerades de risc per a les aus són aquelles que tenen cablejat per sobre de l’últim tram de la torre. Quan una au es posa sobre aquest tipus de suports corre el risc de tocar el cablatge superior i amb les seves ales fer contacte a la mateixa línia elèctrica. És aleshores quan es produeix l’electrocució.

L’aïllament de les línies s’efectua modificant el cablejat, retirant el que sobresurt de la part superior i aïllant el tram proper a la torre. Aquestes línies no suposen perill per a les persones.

A l’illa del Llatzeret hi ha una gran abundància de coloms que atrauen cada dia diferents espècies de depredadors com ara els soters, que es dediquen a la seva captura. Aquesta espècie és molt sensible a la mortalitat per electrocució. Durant els treballs d’aïllament d’aquesta línia elèctrica s’ha pogut observar directament la seva perillositat en trobar un soter mort sota un d’aquests suports.

“Feia temps que des de Medi Ambient es volia dur a terme aquesta actuació. Tot i que no s’ha pogut evitar la mort d’aquest darrer exemplar, esperem que els treballs efectuats impedeixin que cap altra espècie d’au s’electrocuti en els seus suports, i que puguem contribuir a conservar aquesta magnífica espècie amenaçada”, ha explicat el conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, Simón Gornés.

“Menorca és una de les illes amb més biodiversitat d’aus del Mediterrani. Té algunes de les poblacions més ben conservades d’Europa d’espècies com la miloca o el milà reial, i és un punt estratègic a les rutes migratòries. Per això, el Consell Insular treballa des de fa anys amb el Govern i amb empreses com a ENDESA per a l’eliminació d’aquests punts de risc”, ha afegit Gornés.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt