Ara llegint
Menorca crea vint rutes marítimes per acostar els valors de la Reserva de Biosfera a la ciutadania

Menorca crea vint rutes marítimes per acostar els valors de la Reserva de Biosfera a la ciutadania

El Pla de Sostenibilitat Turística Menorca Reserva de Biosfera – Turisme 0CO2 ha finalitzat el projecte de disseny de la Xarxa de Rutes Marítimes. La iniciativa, dotada amb 15.000 euros, té com a objectiu dissenyar una xarxa de punts d’interès patrimonial associats al rellevant llegat marítim existent, per a l’ús i gaudi de la població local i dels visitats. Al mateix temps, cerca propiciar una ordenació més adequada del territori i afavorir un major acostament als valors patrimonials de la Reserva de Biosfera.

Gràcies al projecte, que ha tingut una durada de sis mesos, s’han identificat itineraris destacats a cadascuna de les zones marítimes identificades al projecte, obtenint 20 rutes distribuïdes arreu de la costa illenca.

La metodologia emprada abasta en el diagnòstic en relació amb les activitats nàutiques i l’anàlisi de les rutes existents promogudes per l’administració pública, per posteriorment seleccionar els béns patrimonials visitables, tan pel que fa a patrimoni cultural submergit com patrimoni natural marítim.

El projecte ha comptat amb la col·laboració del Museu de Menorca i de l’Estació Jaume Ferrer, pertanyent a l’Institut d’Estudis Oceanogràfics. Finalment, les 20 rutes s’estenen a nou zones marítimes: Cala Morell, Port de Fornells, Sa Nitja, Reserva Marina del Nord de Menorca, Parc Natural de s’Albufera des Grau, Port de Maó fins a la Cala de Sant Esteve, Reserva Marina de l’Illa de l’Aire, Calescoves i Cala Galdana.

El turisme nàutic i les seves múltiples vessants poden tenir un important impacte positiu en el desenvolupament de la sostenibilitat a Menorca en termes de destí turístic, posant de relleu aquella riquesa natural i cultural que, d’altra manera, no es coneixeria. Presa aquesta primera passa, la següent és posar en coneixement d’aquelles persones i empreses interessades el resultat d’aquesta feina, motiu pel qual es poden posar en contacte amb el Servei de Promoció Turística i Fons Europeus del Consell Insular de Menorca.

El Pla i l’ens gestor

Gestionat des del Servei de Promoció Turística i Fons Europeus, el Pla de Sostenibilitat Turística Menorca Reserva de Biosfera – Turisme 0CO2 és una iniciativa finançada per la Secretaria d’Estat de Turisme, l’Agència d’Estratègia Turística de Balears (Aetib) i el Consell Insular de Menorca. El projecte té un pressupost total de 2.985.000 euros i està vertebrat en tres àrees d’actuació principals: turisme de cel, de mar i de terra, així com dos eixos transversals de promoció i de formació, on concretament s’emmarca aquesta iniciativa.

Addicionalment, hi destaquen el bloc específic dedicat al desenvolupament tecnològic enfocat a millorar l’experiència del turista i un altre centrat en certificacions ambientals que recolzin el posicionament de Menorca com a destinació turística sostenible.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt