Ara llegint
A la llum l’explanada de la Xanga que servia per emmagatzemar la sal de Ses Salines abans d’embarcar-la

A la llum l’explanada de la Xanga que servia per emmagatzemar la sal de Ses Salines abans d’embarcar-la

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha executat la segona fase d’excavacions de l’antiga Plaça de la Sal de la Xanga, que ha consistit en la restauració de la gran plaça empedrada amb còdols, part de la qual es va deixar al descobert en la primera fase, s’ha seguit amb el treball d’aquesta gran explanada, que servia per emmagatzemar la sal abans d’embarcar-la a través del moll del quan encara queden vestigis a la costa.

L’equip d’arqueòlegs dirigit per Josep Maria López Garí han actuat a una superfície de 360 metres quadrats, la zona més propera a la mar i més afectada pels elements i el pas del temps, i han descobert un altre gran tram empedrat de la plaça de sal, «que es troba en condicions de conservació força irregulars, amb un sector menjat per la mar, un tram en bones condicions i un altre desaparegut per la construcció d’una canalització d’època moderna que va destruir part de l’empedrat».

El director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, ha assistit avui a la presentació del tancament als vehicles de la zona de la Xanga i la finalització de la segona fase de restauració de la Plaça de la Sal, al Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera. L’alcalde de Sant Josep de Sa Talaia, Ángel Luis Guerrero, la regidora de Patrimoni, Àngels Marí, i la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández han concretat les actuacions dutes a terme durant el darrer any per disminuir la pressió de vehicles a la zona, per una banda, i per recuperar-ne el patrimoni etnològic.

Mas ha agraït la tasca feta pel personal del Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera i de l’Ajuntament de Sant Josep en la recuperació de la zona de la Xanga. «Mantenir el patrimoni etnològic d’aquest indret és imprescindible per crear consciència ciutadana sobre la importància de conservació dels espais naturals». En aquest sentit, Mas ha apuntat que el tancament de la Xanga, tal com recull l’Estratègia de Mobilitat del Parc, «facilitarà l’accés a peu a la zona i la disminució de trànsit rodat».

Per la seva banda, Guerrero ha Afirmat que «des de l’Ajuntament reiteram el nostre compromís amb l’estudi i la recuperació en la mesura de les nostres possibilitats de tot aquest conjunt», que ha afegit que en aquesta segona fase s’han invertit 18.000 euros des del Consistori. Per a les pròximes fases, ha insistit, «serà necessari comptar amb el suport de més administracions i creim que la importància del que estam trobant fins ara justifica el seu suport».

Així, el tancament al pas de vehicles a la Xanga consisteix en una tanca automàtica situada al camí d’accés, 400 metres abans de la torre de sa Sal Rossa. Els usuaris de les casetes varador de l’àrea tendran accés a través de comandaments a distància.

Amb aquesta mesura es dona compliment a l’Estratègia de Mobilitat del Parc Natural, que estableix la desmotorització progressiva de la primera línia de l’espai natural protegit, que és la que més pressió humana pateix, així com el foment de la mobilitat sostenible, ja sigui amb bicicleta o a peu.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt