Ara llegint
Menorca experimenta infiltrant aigua depurada als pous per regenerar els aqüífers

Menorca experimenta infiltrant aigua depurada als pous per regenerar els aqüífers

Un projecte pilot persegueix la regeneració de les masses d’aigua subterrànies contaminades o salinitzades mitjançant la infiltració d’aigua procedent de depuradores, un projecte que es basa en experiències prèvies d’èxit que s’han dut a terme a Alemanya, els Estats Units i a la localitat catalana del Port de la Selva i que ara s’aplica a Sant Lluís.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, han visitat avui les instal·lacions on es duu a terme la prova pilot d’infiltració d’aigües regenerades de Menorca. Aquest projecte compta amb un pressupost de 543.800 euros que estan finançats a través de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).

La prova pilot consisteix en la infiltració efectiva d’aigua a l’aqüífer, procedent del tractament realitzat a la planta d’osmosi durant el període d’un any. Els resultats d’aquesta prova permetran determinar la viabilitat de la regeneració de les masses subterrànies a partir d’aquest mètode i estudiar-ne l’aplicació a altres aqüífers de les Illes Balears.

Mir ha destacat la importància d’engegar un projecte de recuperació de les masses subterrànies «en un context d’emergència climàtica i estrès hídric com el que pateixen les Illes Balears. La reutilització és un dels grans pilars del futur de la gestió integral del cicle de l’aigua, i posar en marxa una prova pionera com aquesta ens donarà coneixement per poder protegir un dels bens més escassos de l’arxipèlag».

La planta d’osmosi inversa té una capacitat de tractament de 100 metres cúbics al dia, podent arribar fins als 200 metres cúbics si fos necessari. Aquesta aigua passa als dos pous de recàrrega per realitzar una infiltració indirecta al subsòl. A més dels dos pous d’infiltració, n’hi ha onzemés de control.

L’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Sant Lluís ha estat l’escollida per la prova pilot perquè reuneix les condicions òptimes: una bona qualitat de l’aigua depurada de la planta, absència d’activitat industrial potencialment contaminant de la zona i pels diferents graus de tractament disponibles a la mateixa instal·lació.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt