Ara llegint
Menorca Reserva de Biosfera incorporarà una brigada per a l’eliminació d’espècies exòtiques invasores

Menorca Reserva de Biosfera incorporarà una brigada per a l’eliminació d’espècies exòtiques invasores

Menorca Reserva de Biosfera incorporarà una brigada per a l'eliminació d'espècies exòtiques invasores

L’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular prepara la contractació d’una brigada formada per quatre treballadors especialitzats per dur a terme tasques d’eliminació de fauna i flora exòtica invasora en diverses àrees de la Xarxa Natura 2000 a l’illa. Concretament, les feines es realitzaran en una àrea mínima de 52 ha de territori protegit, amb especial atenció a zones del litoral de l’illa i entorns amb aigües dolces com els torrents, indrets generalment molt fràgils i d’elevat interès ecològic per la presència d’espècies endèmiques.

Entre les espècies vegetals més problemàtiques es troben l’anomenada “patata frita” (Carpobrotus sp.), el Cenchrus villosum i el Cenchrus setaceus, o el càrritx de jardí (Cortaderia selloana), mentre que entre les espècies animals més problemàtiques es troba la tortuga de Florida.

La contractació d’aquesta brigada s’emmarca en un ampli projecte de control, estudi i conscienciació entorn les espècies exòtiques presentat pel Consell Insular al GOIB i que ha rebut el finançament de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural a través dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Next Generation de la Unió Europea. A més de les feines que realitzarà la brigada, el projecte inclou també treballs verticals de control i eliminació d’exòtiques a penya-segats, l’actualització d’una cartografia detallada sobre la distribució d’espècies exòtiques invasores a Menorca, i l’organització de diverses activitats de conscienciació com tallers educatius, exposicions, edició de material divulgatiu o accions col·lectives i de participació ciutadana d’eliminació d’espècies invasores.

El pressupost previst per a la brigada és de 110.908,00 € (sense IVA) per una licitació d’un any de durada amb pròrrogues de dos. El valor estimat dels tres anys de contracte és de 332.724,00 €, IVA exclòs.

L’Agència executa tasques de control i eliminació d’invasores des del 2015 dins l’Estratègia per a la Conservació de la Biodiversitat a la Reserva de Biosfera de Menorca, que forma part del Pla d’Acció de la Reserva de Biosfera de Menorca.

“Els fons Next Generation que ha posat a disposició el Govern permeten donar continuïtat a la feina que duu a terme el Departament de Medi Ambient en matèria d’espècies invasores, ampliant el seu impacte i els mitjans a disposició per a aquestes tasques tan importants per a la conservació de la nostra biodiversitat”, ha destacat el conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular, Simón Gornés.

Les espècies exòtiques invasores constitueixen la segona causa de pèrdua de biodiversitat a nivell mundial, només per darrere de la pèrdua directa d’hàbitats, i la seva importància és encara més gran en territoris insulars com l’illa de Menorca, molt més vulnerables a causa de l’existència d’espècies endèmiques úniques al món.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt