El COFIB allibera cinc exemplars de milana a Mondragó
La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern Balear ha alliberat avui dematí cinc exemplars de milana (Milvus milvus) al Parc Natural de Mondragó, a Santanyí, en el marc d’una activitat d’educació ambiental organitzada pel Servei de Protecció d’Espècies de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal.
L’acte, al qual hi ha assistit el conseller Joan Simonet, ha comptat també amb la participació del personal del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) i del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB).
Les milanes alliberades havien estat rescatades pel COFIB en diferents circumstàncies, com ara per inanició, caigudes o traumatismes desconeguts. Després de ser recuperades, se’ls han col·locat dispositius de seguiment per satèl·lit, marques alars i anelles metàl·liques per a monitoritzar-ne l’adaptació al medi natural.
En perill d’extinció
En el seu discurs, el conseller Simonet ha subratllat la importància de la conservació d’aquesta espècie, declarada en perill d’extinció a les Illes Balears. Va destacar que els esforços conjunts del Govern, les entitats ecologistes i la ciutadania han aconseguit millorar la situació de la milana a Mallorca, on la seva població segueix una tendència positiva.
Durant l’acte, també es s’ha aprofitat per sensibilitzar els participants sobre la importància de protegir aquestes aus i els perills que enfronten, com l’escassetat d’aliment durant l’hivern. La milana és una au rapinyaire que es caracteritza per la seva dieta oportunista, basada en petites preses i carronya, sent especialment rellevant per a l’equilibri dels ecosistemes locals.
D’aquestes aus rapinyaires en perill d’extinció, aquest any han ingressat al COFIB un total de 58 exemplars, dels quals set han estat reintroduïts al medi natural. A més, quinze milanes han estat traslladades al parc natural de les Sierras de Cazorla a Jaén, en col·laboració amb la Junta d’Andalusia, dins un projecte de reintroducció d’aquesta espècie.
La milana està protegida per diverses normatives a escala estatal i internacional, inclosa en el Llibre Vermell dels Vertebrats de les Illes Balears i el Llibre Vermell de les Aus d’Espanya, fet que obliga les administracions a garantir la seva conservació i a promoure accions com la d’avui per assegurar la seva supervivència.