El GOB denuncia la destrucció de Sa Marina de Llucmajor per un megapolígon fotovoltaic

El GOB ha alertat avui del perill que corre la Marina de Llucmajor, un dels espais agroforestals més ben conservats de Mallorca, davant l’avanç de la implantació massiva de parcs fotovoltaics sobre sòl rústic. Segons l’entitat ecologista, actualment hi ha 627 hectàrees en tramitació dins aquest municipi, la majoria a la Marina, que equivalen al 30% de tota la superfície afectada per centrals solars a Mallorca.
Els ecologistes denuncien que aquest procés està convertint una àrea clau per a la biodiversitat en un gran polígon industrial energètic, en absència d’una planificació territorial o ambiental. Tot i l’elevat valor ecològic de la zona, el Govern no va incloure la part central de la Marina dins les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), malgrat els advertiments del GOB. Aquesta zona és considerada avui la més important de l’illa per a la conservació de la milana (Milvus milvus), una espècie catalogada en perill d’extinció.
El GOB també critica que el model energètic actual prioritza el sòl rústic per ubicar centrals solars, mentre es descarten alternatives com els sostres d’edificis o les zones industrials. A Llucmajor ja funcionen 7 parcs fotovoltaics i n’hi ha 29 més en diferents fases de tramitació, alguns amb una extensió de fins a 100 hectàrees, com el projecte Cala Blava 4, actualment en exposició pública. En total, s’hi podrien instal·lar més de 440.000 plaques solars.
Davant aquesta situació, la plataforma “Renovables Sí, però així no!”, de la qual el GOB forma part, reclama una moratòria immediata per a nous projectes a la Marina, l’ampliació de la ZEPA Cap Enderrocat – Cap Blanc per incloure la zona afectada i una planificació energètica que sigui justa, participativa i respectuosa amb el territori.