Ara llegint
El primer seguiment de l’avifauna d’Es Trenc dona un resultat de 13.000 exemplars de 95 espècies

El primer seguiment de l’avifauna d’Es Trenc dona un resultat de 13.000 exemplars de 95 espècies

El primer seguiment de l'avifauna d'Es Trenc dona un resultat de 13.000 exemplars de 95 espècies

El Parc Natural marítim-terrestre Es Trenc-Salobrar de Campos ha presentat els resultats del primer seguiment de l’avifauna salobrar i litoral en aquest espai natural protegit. L’estudi forma part del ‘Projecte de recuperació d’hàbitats i d’ordenacions de l’ús públic del Parc es Trenc Salobrar de Campos’ finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).

Durant el seguiment, a càrrec del GOB, s’han avistat més de 13.000 exemplars d’aus de 95 espècies diferents. Les dues aus més observades han estat el flamenc (Phoenicopterus roseus) i l’ànnera blanca (Tadorna tadorna). Tot i que el flamenc hi és present durant tot l’any, el setembre és quan les observacions han assolit el màxim amb més de 500 exemplars. El mes de maig, en canvi, se n’observaren prop d’una desena.

Pel que fa a l’ànnera blanca, el nombre d’observacions augmenta durant la primavera amb un màxim de 112 exemplars el juny de 2021. Es registren cites altes els mesos d’abril i maig amb la incorporació dels joves de l’any. Les observacions disminueixen durant l’estiu i la tardor.

En el marc del projecte, s’ha fet un estudi del comportament territorial dels avisadors (Himantopus himantopus) i els becs d’alena (Recurvirostra avosetta). Així, s’han marcat quatre exemplars de cada espècie per determinar quin ús fan de l’espai dins l’àmbit del Parc i la relació que tenen amb altres espais de l’arxipèlag com el Parc Natural de s’Albufera i s’estany de ses Gambes.

Les dades aportades pels emissors han identificat les rutes de migració i hivernada. Així s’ha comprovat que dos dels avisadors marcats, a mitjans d’agost de 2021, varen migrar cap al sud: un fins al Parc Nacional de Djoudj i al nord del Parc Nacional de Diawling, a la frontera de Mauritània i Senegal; i l’altre ha passat l’hivern a Mali. Aquests dos avisadors varen tornar al Parc Natural des Trenc els mesos de març i abril de 2022.

També s’ha vist que un exemplar de bec d’alena va passar l’hivern 2021-2022 a la Reserva Natural do Estuário do Tejo devora Lisboa, i va tornar al Parc a finals del mes de febrer.

Al mateix temps, s’ha instal·lat al parc una estació d’esforç constant d’anellament científic (EEC) on s’han realitzat 16 jornades d’anellament fins al mes de juny de 2022. En aquest temps, s’han capturat 193 exemplars de 23 espècies diferents. Les dues espècies més anellades, amb diferència respecte a les altres, han estat el rupit (Erithacus rubecula), espècie hivernant a la zona, seguit del busqueret de cap negre (Curruca melanocephala), espècie sedentària a la zona.

Durant la presentació, el personal del parc va agrair la col·laboració de Salines de Llevant i les finques que els han facilitat l’accés per completar les dades.

El projecte finalitzarà amb la creació d’atles d’aus nidificants al Parc natural, que esdevindrà una eina d’utilitat de cara a la gestió de l’espai natural protegit.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt