Ara llegint
Cala Gamba, epicentre del patrimoni marítim balear amb la Diada de Vela Llatina

Cala Gamba, epicentre del patrimoni marítim balear amb la Diada de Vela Llatina

El Club Nàutic de Cala Gamba, des d’avui i fins diumenge que ve, tornarà ser l’epicentre del patrimoni historicomarítim balear amb la celebració de la Diada de Vela Llatina que supera enguany el quart de segle de vida.

La Diada no és només una regata d’embarcacions tradicionals on es congrega bona part de la flota de vela llatina balear. El club de Cala Gamba ha convertit aquest esdeveniment en tota una celebració del patrimoni marítim de les Illes en què el principal objectiu és difondre la història d’aquestes embarcacions i promocionar-ne la conservació així com aprendre a valorar el tresor cultural que suposa la seva presència viva a les nostres aigües.

Exhibició d’embarcacions al Moll de sa Fusta, navegació i regates tant a rem com a vela llatina, presentació de llibres i un homenatge al mestre d’aixa Miquel Llompart seran els protagonistes del programa de la diada d’aquest any 2022.

La Diada de Vela Llatina reuneix aquesta vegada a Cala Gamba més de 40 embarcacions de diferents clubs de Palma, així com de Portocolom i la Colònia de Sant Jordi. També hi haurà participació institucional del Consell de Mallorca amb sis embarcacions, entre les quals hi ha la Balear.

Hi haurà dues jornades de regates, dissabte i diumenge, en què es podrà contemplar l’esplèndida figura d’aquestes barques en acció navegant a prop de la costa. Tot i això la Diada inclou també jornades de portes obertes els dies de regata en què tothom està convidat a visitar el Moll de sa Fusta de Cala Gamba que agrupa als seus amarratges aquestes històriques embarcacions per conèixer-les de prop i tenir l’ocasió de parlar amb els armadors que contaran les històries i anècdotes d’aquestes embarcacions, set de les quals ja superen el segle de vida. La més antiga és el Callao, que va ser botat el 1893.

L’EcoMuseu Marítim de Cala Gamba, que compleix el seu primer any de vida, servirà d’inigualable marc per a aquesta mostra, aportant informació sobre aquestes embarcacions i la tradició marítima balear.

Però la Diada va molt més enllà i hi haurà a més exhibicions de barques a rem que mostraran dissabte i diumenge a partir de dos quarts de nou del matí el tradicional art de vogar. Tot i això, el programa d’actes s’inaugura avui, dijous, a les set de la tarda amb la presentació de dos llibres. Un és la novel·la històrica ‘Viatge al riu de l’Or’, de Joan Manuel Pons i Valens que narra la increïble i desconeguda història dels navegants mallorquins que buscaven al segle XIV una ruta per arribar a l’Índia. El segon llibre que es presenta és ‘Parlem de falutxos, balandres i pailebots’, de Xicu Castelló Ferrer, que fa un repàs il·lustrat per la flota eivissenca des de finals del segle XIX fins als anys 60 del segle XX.

Cala Gamba ha volgut a més retre un homenatge especial al mestre d’aixa Miquel Llompart, mort aquest any, i que va exercir la seva irreemplaçable tasca com a constructor i reparador de vaixells al club durant bona part de la seva vida. Divendres a la tarda, a les 19,30, s’emetrà al club l’última entrevista televisiva que se li va fer fa només uns mesos, després de la qual es desenvoluparà una xerrada per donar a conèixer la seva valuosa feina a aficionats i públic en general .

Foto: Laura G. Guerra

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt