Ara llegint
“Virot”, el nou gussi construït pels mestres d’aixa amb les plantilles d’Antoni Llonch

“Virot”, el nou gussi construït pels mestres d’aixa amb les plantilles d’Antoni Llonch

"Virot", el nou gussi construït pels mestres d'aixa amb les plantilles d'Antoni Llonch

“Virot” és el nom de la nova barca construïda pels mestres d’aixa del Consell de Mallorca que avui ha estat avarada. El gussi tradicional de rem ha estat presentat en societat al Club Nàutic de Cala Gamba de Palma. La construcció d’aquesta barca ha estat possible gràcies a les plantilles del mestre Antoni Llonch.

El gussi és una barca petita per pescar i té la mateixa forma a proa i a popa, i això li permet remar en les dues direccions amb facilitat i el nom de la barca, “Virot”, va ser el nom guanyador del concurs que es va realizar fa uns mesos i en el qual hi varen participar més de cent persones que varen posar en marxa la seva creativitat.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha agraït l’acollida ciutadana que ha tingut la nova barca i ha destacat que «des del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient treballam per fomentar i conservar el medi natural i marí i continuarem fent feina per donar a conèixer el patrimoni marítim i els oficis relacionats amb la mar. Aquest gussi ens ajudarà a conscienciar de la importància de les embarcacions tradicionals, la seva construcció i la seva història».

Per la seva banda, la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, ha explicat que «a partir d’ara la barca està a disposició de tota aquella entitat, associació o club nàutic que la vulgui utilitzar. L’objectiu és que el Virot serveixi per visibilitzar la feina de conservació del patrimoni marítim que fan els mestres d’aixa amb la seva tasca i per donar a conèixer l’ofici, així com l’esforç en la restauració i la construcció d’embarcacions tradicionals, com és el cas del gussi».

La construcció del gussi s’emmarca dintre del projecte «Gàlibs» que consisteix en la recopilació i documentació de plantilles d’embarcacions dels mestres d’aixa de Mallorca. Una iniciativa per recuperar i promocionar l’ofici de mestre d’aixa i les embarcacions tradicionals de fusta, desenvolupades per la Unitat de Patrimoni Marítim i el taller de mestres d’aixa del Consell.

El projecte «Gàlibs» és una mostra més de les iniciatives per difondre el patrimoni marítim i els oficis relacionats amb la mar. Un dels objectius del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient forma part del projecte europeu CHERISH del programa «Interreg Europe» de cooperació interregional, per millorar les polítiques de patrimoni natural i cultural.

Projecte europeu CHERISH

El projecte CHERISH Interreg Europe és un projecte de cooperació interregional per millorar les polítiques de patrimoni natural i cultural. Les comunitats pesqueres de la UE comparteixen els mateixos canvis provocats pel canvi climàtic, la pressió turística i la transformació de la indústria pesquera europea.

CHERISH pretén millorar les polítiques de desenvolupament regional amb la protecció i promoció del patrimoni cultural lligat a les comunitats pesqueres per augmentar l’atracció que aquestes regions puguin exercir sobre empreses, ciutadania i turistes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt