Ara llegint
El Consell de Mallorca celebra el Dia de la Dona recordant el paper de les dones en la gestió de la pandèmia

El Consell de Mallorca celebra el Dia de la Dona recordant el paper de les dones en la gestió de la pandèmia

El Consell de Mallorca ha commemorat avui amb un acte institucional el Dia Internacional de les Dones, una jornada durant la qual s’ha llegit un manifest de suport i adhesió al 8M. Enguany, la lectura conjunta ha anat a càrrec de la presidenta de la institució insular, Catalina Cladera, i cinc dones en representació de les treballadores dels serveis essencials a Mallorca.

D’aquesta manera, el Consell ha retut homenatge i reivindicat el paper de les dones en la gestió de la crisi derivada de la pandèmia. Han participat a la lectura del manifest Margalida Frontera, investigadora i assessora tècnica en gestió de la pandèmia, Francisca Canales, infermera d’un centre de salut, Antònia Mas, auxiliar d’infermeria a una residència de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), María Jesús Jordan, netejadora d’un centre de salut i María José Sánchez, treballadora social d’atenció a víctimes de violències masclistes.

A l’acte han participat les vicepresidentes primera i segona, Bel Busquets i Aurora Ribot; la consellera de Presidència, Teresa Suárez, la directora insular d’Igualtat i Diversitat, Rosa Cursach i portaveus dels grups polítics amb representació a la institució insular, així com conselleres i consellers de la institució.

Amb aquest manifest, el Consell de Mallorca, vindica la importància de seguir fent feina cap a la igualtat real i ha destacat que “les dones són essencials sempre, duent a terme tasques de cura i d’acompanyament però enguany encara molt més, amb el seu lideratge, i que són imprescindibles per a la recuperació i la reestructuració social i econòmica de la nostra illa i de cada un dels nostres pobles. És evident que per poder-nos recuperar cal no perdre de vista de com han estat d’essencials, i són encara tots els serveis de cura de les persones” ha expressat Cladera durant la lectura.

Manifest 8M. Dia Internacional de les Dones
Som essencials, som imprescindibles. Som poble! Som feministes

És evident que ens trobam davant un 8 de març diferent, en aquests moments sembla que ens queden enfora les vagues i les places i els carrers plens dels darrers anys. Però, des del Consell de Mallorca, com a institució que representa totes les mallorquines i mallorquins, ens feim nostre les reivindicacions del poble, un poble que avança feminista.

Per això, avui feim aquest acte acompanyades de dones que representen totes les dones que durant aquest darrer any marcat per la pandèmia de la covid-19, han estat al capdavant de les tasques essencials, en l’àmbit sanitari, en investigació, en l’àmbit de la neteja, l’atenció a les persones majors i els serveis socials d’atenció a víctimes de violències masclistes.

El 8 de març fou reconegut per l’ONU com el Dia Internacional de la Dona, els orígens es remunten al 1857, a la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes i a l’incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company de Nova York, el 25 de març de 1911, una indústria tèxtil on treballaven cinc-centes persones, la gran majoria dones immigrants joves. En aquest darrer incident varen morir 142 obreres que l’any anterior havien mantingut una vaga transcendental per demanar unes condicions laborals millors.

Des del 8 de març de 2018 el moviment feminista convocava a la vaga, per fer evident que són les dones d’arreu del món les que s’ocupen de la cura de les persones dependents; per fer evident que en l’àmbit laboral encara hi ha una bretxa salarial; per fer evident que ens cal repensar el consum i les necessitats i els desitjos; per fer evident que, malgrat que les dones tenguin la mateixa formació —o millor— que la dels homes, tenen més dificultats per accedir als llocs de responsabilitat.

El 8 de març d’enguany ve marcat per la pandèmia de la covid-19. Aquesta crisi sanitària, acompanyada d’una crisi social i econòmica sense precedents, ens ha mostrat la càrrega de treball essencial de les dones, ha evidenciat, una vegada més, que les demandes d’aquests anys segueixen ben vigents i que ara ja no es pot mirar cap a una altra banda. S’ha fet evident aquell lema amb el qual sortírem als carrers l’any 2018 «Si les dones aturam, el món s’atura».

Les dones són el 70 % del personal sanitari i de serveis socials, són el 83 % de les infermeres, el 98 % de les treballadores de la llar, el 85,84 % de les persones que es dediquen a la neteja i el 67 % de les que treballen en educació. A les llars d’ancians, les dones som el 81% del personal que hi treballa.

Segons les dades del treball sobre l’impacte de la covid-19 en les dones de Mallorca, un 22 % han vist disminuïts els seus ingressos i un 13 % han deixat de tenir-ne, la taxa d’atur femenina a les nostres illes se situa, en aquests moments, en el 17,6 %. Les dones som les que més hem perdut, moltes autònomes han vist frustrades les seves expectatives i han hagut de tancar les empreses, som les que més hem patit un ERTO i som les que ens ocupam del benestar dels nostres fills i filles, així com de l’atenció dels nostres majors.

I no podem oblidar que les diferents xarxes de solidaritat, sorgides de manera espontània a diferents pobles de Mallorca per pal·liar els efectes de la crisi, són liderades per dones.

Les dones són essencials sempre, duent a terme tasques de cura i d’acompanyament, sobretot, però enguany encara molt més, amb el seu lideratge, són imprescindibles per a la recuperació i la reestructuració social i econòmica de la nostra illa i de cada un dels nostres pobles.

És evident que per poder-nos recuperar cal no perdre de vista de com han estat d’essencials, i són encara, tots els serveis de cura de les persones, tots els serveis que es preocupen per la vida de les persones.

Per això, aquest 8 de març de 2021, com a Consell refermam el nostre compromís en avançar en polítiques feministes i ens comprometem a:

 Impulsar, amb els ajuntaments, plans i estratègies d’igualtat compromesos amb la conciliació.
 Incentivar la corresponsabilitat de totes les persones, indistintament del gènere, en les tasques de cura.
 Potenciar la participació de les dones en els àmbits de presa de decisions.
 Potenciar el lideratge econòmic, social i polític de les dones de Mallorca.
 Posar en el centre de les polítiques municipals la vida i la cura de les persones.
 Potenciar polítiques de sostenibilitat mediambiental.
 Formar-nos i incentivar la formació de responsables polítics per millorar la resposta davant la realitat de les dones i les nines del nostre poble.
 Oferir a la ciutadania, i sobretot a les dones, espais de trobada i formació.
 Incentivar i acompanyar la participació i el lideratge de les dones en la recuperació social i econòmica de Mallorca.
 Fer xarxa amb els ajuntaments i amb altres administracions per construir una Mallorca lliure de violències masclistes.
 Promoure els mitjans necessaris per fer efectiva la inclusió en el nostre municipi de totes les persones, respectant-ne la diversitat i la pluralitat.
 Promoure el benestar de les dones més grans de la nostra illa.
 No fer passes enrere en les polítiques d’igualtat de dones i homes en el nostre poble.

@Foravila_IB
#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt