Ara llegint
El Consell inicia obres a la Via de Cintura per fer més fàcil l’entrada i la sortida de Palma en vehicle

El Consell inicia obres a la Via de Cintura per fer més fàcil l’entrada i la sortida de Palma en vehicle

El Consell inicia obres a la Via de Cintura per fer més fàcil l'entrada i la sortida de Palma en vehicle

Ja estan en marxa les obres de la primera actuació del Pla de Millora dels Accessos a Palma que el Consell de Mallorca va anunciar el passat mes d’octubre. Es tracta del carril zero per accedir de la via de Cintura (sentit Andratx) al polígon de Can Valero, i que també dona accés a la carretera de Puigpunyent i l’estadi de Son Moix.

El president ha estat acompanyat durant la visita d’obres pel conseller de Territori, Mobilitat i Infraestructures, Fernando Rubio i la tinent de batle d’Infraestructures de Palma, Belén Soto. 

«El mes de juliol, tot just arribar al Consell, vàrem anunciar que veníem a desembossar Mallorca i des d’aquell moment no ens hem aturat», ha explicat el president del Consell, Llorenç Galmés, durant una visita realitzada avui dematí a les obres.

El president de la institució insular ha afegit: «Avui podem veure com ja està en marxa una de les primeres actuacions del Pla de Millora dels Accessos a Palma, que dins l’any que ve invertirem 14 milions. Una obra que ajudarà a reduir les coes que es formen a la via de Cintura i millorarà, de forma important, la fluïdesa en la circulació. No ens aturarem aquí, ja que el nostre objectiu és fer la vida més fàcil als mallorquins i, evitar els embussos que fa anys pateixen, és una de les nostres prioritats». 

Es tracta d’una actuació que donarà major fluïdesa al trànsit de la via de Cintura, ja que els vehicles que aniran cap al polígon de Can Valero, Son Moix i Puigpunyent no passaran per la rotonda i es reduiran les coes que es formen dins els mateixos carrils de via de Cintura. Aquest carril, d’uns 170 metres de llargària, es fa sense consum de territori i sobre un terreny que pertany a la mateixa zona de servitud de la carretera. S’hi instal·larà senyalització vertical i horitzontal i té un pressupost de 100.000 euros. 

Així mateix, es donarà continuïtat al vial per a vianants i al carril per a bicicletes, amb una longitud de 105 metres i una amplada de 2,50 metres, aproximadament. 

En una segona fase també s’han previst millores en aquests mateixos accessos de Can Valero, en sentit aeroport, des d’Andratx. 

Entre els projectes principals del Pla de Millora dels Accessos a Palma s’han de destacar les actuacions següents: 

Reordenament de carrils a la Via de Cintura 

El punt de major densitat de trànsit es troba en el tram que conflueix la via de Cintura amb l’autopista d’Inca, amb més de 170.000 vehicles cada dia i on es produeixen retencions importants. El projecte consisteix a guanyar un carril a la via de Cintura en direcció Andratx, entre l’autopista d’Inca i la sortida de Valldemossa. Hi ha espai a la mitjana per guanyar el carril i aconseguir, així, que els vehicles procedents d’Inca tenguin un carril d’accés directe i no hagin de demanar pas als que circulen per via de Cintura, que és quan es produeixen les retencions. El pressupost és d’uns 9 milions d’euros i l’execució de les obres té una durada prevista de 9 mesos, una vegada adjudicades. 

Carril zero al polígon de Can Valero 

La rotonda situada davall de la via de Cintura sofreix retencions diàries de vehicles que volen accedir al polígon de Can Valero i Son Moix, així com a nombroses zones residencials i a la carretera de Puigpunyent. El projecte consisteix a construir un carril zero, amb incorporació directa, per evitar la rotonda i alleugerir-ne el trànsit, tant de la rodona com de la via de Cintura. 

Reordenació de carrils al pas inferior de Can Blau 

Baix la rotonda de Can Blau es forma un embut de vehicles que accedeixen des de l’autopista de l’aeroport cap a via de Cintura, ja que només disposa de dos carrils, quan a la via de Cintura n’hi ha tres. Es construirà un tercer carril al pas inferior de la rodona que enllaçarà amb els tres actuals de la via de Cintura, a l’altura de l’Estadi Balear. Els tècnics apunten que aquesta actuació suposarà reduir entre un 25 % i un 30 % les coes de vehicles que es formen procedents de l’autopista de l’aeroport en direcció a via de Cintura. El cost d’aquesta actuació és d’uns tres milions i les obres tindran una durada d’entre tres i quatre mesos, des de la seva adjudicació. 

Il·luminació del túnel de Gènova 

Es canviaran les lluminàries del túnel, que ara són de vapor de sodi, per altres tipus LED. Això millorarà la visibilitat dels conductors i la fluïdesa en el trànsit. També es col·locaran 84 panells fotovoltaics a la mitjana de la via de Cintura, per alimentar durant tot el dia la nova il·luminació amb energia renovable. Aquesta actuació té un pressupost d’uns 100.000 euros i s’iniciarà dins el primer trimestre de 2024. 

Altres actuacions 

Dins el Pla d’Accessos a Palma que el Consell de Mallorca treballa també hi ha altres actuacions que complementaran les esmentades anteriorment. És el cas dels accessos a Palma des de les urbanitzacions de Llucmajor, millorant la rotonda de Son Verí; millores en la rotonda de la carretera de Sóller al costat de la ITV, per reduir embossos, o un ramal nou d’accés vora l’antiga presó de Palma, entre d’altres. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt