Ara llegint
La Reserva Marina de la badia de Palma, sota control amb la intel·ligència artificial

La Reserva Marina de la badia de Palma, sota control amb la intel·ligència artificial

La Xarxa Natura 2000 marina és una xarxa d’espais protegits que té l’objectiu d’assegurar la supervivència a llarg termini de la biodiversitat marina, i que sigui compatible amb el desenvolupament de l’activitat humana a la zona costanera. Per això, és necessari fer el seguiment i monitoratge tant de la biodiversitat com de les activitats humanes que es duen a terme en aquestes àrees per determinar-ne l’estat de conservació. L’IMEDEA (CSIC-UIB) ha finalitzat el projecte AutoNatura2000tres, que ha desenvolupat eines específiques d’intel·ligència artificial per fer el seguiment de la pressió de pesca i de l’estat de conservació de les poblacions de peixos a la zona protegida de la badia de Palma.

Intel·ligència artificial

La intel·ligència artificial i el desenvolupament d’algorismes d’aprenentatge profund (deep learning) han permès que els ordinadors puguin «aprendre» i fer accions. AutoNtaura2000tres ha desenvolupat un sistema basat en un ordinador i una cambra que per si sol és capaç de comptar i localitzar les embarcacions de pesca i espècies de peixos. El monitoratge automàtic de l’activitat humana i de la distribució de recursos marins és una eina fonamental per gestionar les reserves marines. Gràcies a aquest ordinador i la implementació d’algorismes d’intel·ligència artificial, podem obtenir, de manera autònoma i no supervisada, informació de la distribució de l’esforç pesquer i de l’estat de la biomassa reproductora dels recursos pesquers.

Seguiment simultani de l’activitat humana i la vida submarina

El projecte s’ha desenvolupat en dos grans blocs. D’una banda, s’ha fet un estudi de les embarcacions de pesca. El projecte ha desenvolupat un sistema de monitoratge automàtic de les embarcacions gràcies a un sistema d’adquisició d’imatges d’alta definició i a algorismes que permeten que l’ordinador reconegui el tipus d’embarcació (de pesca o veler) i la seva localització. Aquest sistema basat en intel·ligència artificial ha permès un monitoratge continu del trànsit de vaixells en la zona protegida, i zonificar les activitats recreatives que es duen a terme a la badia de Palma. Entre d’altres, el sistema ha monitorat en alta resolució el pic de pressió pesquera que suposa l’obertura de la veda del raor, la qual cosa ens permetrà conèixer més bé l’estat de la seva explotació.

D’altra banda, ha desenvolupat eines que facilitaran l’adquisició d’informació de l’estat de conservació de les poblacions de peix vulnerables a la pesca i algues invasores. Per a això, s’han fondejat cambres subaquàtiques de la reserva marina de la badia de Palma. Les imatges són classificades automàticament per un sistema prèviament entrenat amb imatges de peixos d’espècies diferents, la qual cosa permet quantificar de manera automàtica l’abundància de peix. El sistema ha estat capaç de quantificar l’estat de les poblacions de peix que habiten els fons arenosos de la reserva marina. Fruit d’aquest monitoratge, s’ha detectat un descens de la població de raor, que podria ser causat per una disminució en la presència d’una alga invasora d’origen tropical que va colonitzar bona part de l’àrea protegida. Els pròxims anys el sistema de seguiment automàtic permetrà estudiar si aquesta tendència es confirma, però els pescadors ja en detectaren un descens notable de les captures la temporada de pesca del raor de 2021.

El projecte AutoNatura2000tres s’ha desenvolupat en col·laboració amb la Direcció General de Pesca i Medi Marí (DGPMM) del Govern de les Illes Balears i ha tingut el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del programa Plenamar del Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP). El programa Plenamar pretén reforçar la sostenibilitat del sector pesquer i aqüícola impulsant la col·laboració entre organitzacions dedicades tant a la preservació dels ecosistemes marins com a garantir la sostenibilitat de les activitats que s’hi duen a terme.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt