Ara llegint
La UIB acull l’assemblea del projecte europeu Green Hysland que vol convertir Mallorca a l’hidrogen

La UIB acull l’assemblea del projecte europeu Green Hysland que vol convertir Mallorca a l’hidrogen

La UIB acull l'assemblea del projecte europeu Green Hysland que vol convertir Mallorca a l'hidrogen

La Universitat de les Illes Balears ha acollit aquesta setmana l’assemblea general de Green Hysland, un projecte europeu que pretén desplegar un ecosistema d’hidrogen verd plenament funcional a Mallorca a fi de convertir l’illa en el primer centre d’hidrogen del sud d’Europa.

Al voltant de 40 representants de les institucions que participen en el projecte es varen reunir dimecres, a l’edifici Sa Riera, a Palma, i han posat en comú els avanços del projecte, tant pel que fa a les infraestructures com als estudis que es duen a terme en el marc de Green Hysland.

Green Hysland: un ecosistema d’hidrogen a Mallorca

Des del llançament de l’estratègia de la Comissió Europea l’any 2020 i la pressió creixent per assolir els objectius nacionals, europeus i internacionals en matèria de clima i energia, els governs i les parts interessades en el sector de l’energia han considerat cada vegada més que l’hidrogen verd és una de les possibles tecnologies que podrien accelerar la transició energètica a Europa.

Green Hysland és una iniciativa pionera que pretén desplegar un ecosistema complet per a la producció i el consum d’almenys 300 tones anuals d’hidrogen verd a Mallorca. La iniciativa inclou el desenvolupament d’una planta de producció d’hidrogen verd a Lloseta (Mallorca), liderada per Enagás, Acciona, IDAE i Cemex, que es va inaugurar el passat 14 de març.

L’hidrogen es produirà a partir d’energia solar fotovoltaica per subministrar-lo posteriorment als usuaris finals, que són el sector turístic, el transport, la indústria i el sector energètic de l’illa. També es preveu injectar-lo a la xarxa canalitzada de gas natural per a l’ús final en aplicacions tèrmiques, i així reduir significativament les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Així, l’hidrogen verd tindrà múltiples aplicacions a l’illa de Mallorca com a combustible net en flotes d’autobusos, i la generació de calor i energia per a edificis comercials i públics (hotels, estacions marítimes i poliesportius municipals).

L’objectiu de Green Hysland és reduir les emissions de CO2 de l’illa en almenys 20.700 tones anuals des del moment que l’ecosistema estigui implementat plenament.

La contribució de la UIB

La participació de la UIB en el projecte Green Hysland, a través del grup de recerca en Enginyeria Energètica (GREEN), el Departament d’Enginyeria Industrial i Construcció, el Departament d’Economia Aplicada i el Departament de Geografia, se centrarà en diversos aspectes fonamentals. En primer lloc, en l’anàlisi del cicle de vida de la planta d’hidrogen, amb especial èmfasi en els impactes ambientals i sobre l’entorn socioeconòmic de les Illes Balears que tindrà. En segon lloc, el desenvolupament d’estudis tècnics orientats al desplegament de l’hidrogen verd i les seves aplicacions finals en l’àmbit de les Illes Balears. També participarà, al costat de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), en la confecció del full de ruta de l’hidrogen verd de les Illes Balears. Finalment, l’organització d’activitats divulgatives, educatives i formatives específiques per a tecnòlegs en l’àmbit de l’hidrogen verd.

Green Hysland

Green Hysland és un projecte d’una durada de cinc anys que té prevista una inversió inicial aproximada de 50 milions d’euros. La Comissió Europea ha aprovat un finançament de 10 milions d’euros a través de la Clean Hydrogen Partnership per al desenvolupament de les activitats associades a l’hidrogen renovable durant el període 2021-2025. Addicionalment, el projecte ha rebut finançament de l’IDAE per construir les dues plantes fotovoltaiques i ha estat declarat projecte estratègic pel Govern de les Illes Balears. També té el suport del Govern d’Espanya a través de l’IDAE (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia) i del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.

Green Hysland és un consorci format per les organitzacions següents: Acciona, el municipi d’Ameland (Països Baixos), AMHYD, la Fundació Hidrogen Aragó (FHA), AREAM Madeira, l’Associació Espanyola de l’Hidrogen (AeH2), Baleària, Calvera, Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives (CEA), el Centre Nacional de l’Hidrogen (CNH2), Cotenaval, DAFNI, EMEC, l’EMT de Palma, Enagás, Energy Cooperatives Ireland, l’Institut Balear de l’Energia (IBE), HyEnergy Consultancy Limited, el municipi de Lloseta, New Energy Coalition, NUI Galway, Ports de Balears, Redexis, la Universitat de La Laguna i la Universitat de les Illes Balears. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt