Ara llegint
“Els peus vestits”, l’exposició del Museu Calçat sobre la moda històrica i la contemporània

“Els peus vestits”, l’exposició del Museu Calçat sobre la moda històrica i la contemporània

"Els peus vestits", l'exposició del Museu Calçat sobre la moda històrica i la contemporània

El Museu de Mallorca i el Museu del Calçat i de la Indústria d’Inca han organitzat, en col·laboració amb la Fundació Antoni de Montpalau, una exposició conjunta anomenada «Els peus vestits». La mostra es podrà visitar al museu d’Inca a partir de demà i fins al 30 de novembre.

«Els peus vestits» proposa un diàleg entre el calçat històric i el contemporani, a partir de la mirada de l’art mallorquí que es conserva al Museu de Mallorca i del calçat femení de la Fundació Antoni de Montpalau, de Sabadell, que posseeix una de les col·leccions de moda més rellevants dels segles XX i XXI de l’Estat espanyol. Aquest diàleg es desplega en un escenari tan adient com és el Museu del Calçat i de la Indústria d’Inca, especialitzat en la mostra de la història i la tècnica de fabricació de les sabates, concretament les produïdes a Inca.

Les obres d’art del Museu de Mallorca marquen el guió expositiu, que es desenvolupa en set àmbits diferents. Els espais estan ordenats per èpoques i temes: el món romà, l’època medieval, el pas cap al Renaixement, del primer Barroc al Rococó, l’Orientalisme, els segles xix i xx i el calçat popular. 

És un plantejament original a partir de la identificació i l’estudi del calçat antic representat als retaules, escultures i pintures del Museu de Mallorca, i la relació que aquest manté amb el calçat contemporani, en aquest cas concret, a partir d’una selecció que conserva la Fundació Antoni de Montpalau. Es crea així, també, un diàleg paral·lel entre el passat i el present. Les sandàlies romanes, els borseguins medievals, les botes militars, les babutxes i xinel·les orientals o les espardenyes pageses es relacionen amb sabates, sandàlies i botes de les principals marques de calçat mallorquí, menorquí, alacantí o internacional, com són Camper, Farrutx, Taltavull, Hispanitas o Jeffrey Campbell. De la mateixa manera, es relaciona aquest calçat antic amb els principals modistes i dissenyadors de sabates: Manolo Blahnik, Roger Vivier, Jean Paul Gaultier, Christian Dior, Yves Saint Laurent o Christian Lacroix.

Aquesta mostra temporal continua el diàleg que el Museu de Mallorca va iniciar amb la Fundació Antoni de Montpalau amb «100 anys de glamur», exposada durant el 2019 i 2020 i que va assolir un gran èxit. S’hi relacionaven retaules, escultures i quadres dels segles xiii al xix amb vestits femenins contemporanis. Ara, al Museu del Calçat i de la Indústria, es continua i s’amplia el diàleg amb una relació a tres bandes, entre dos museus de temes i ciutats diferents i una col·lecció sabadellenca de moda. Totes amb un denominador comú: els peus vestits.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt