Ara llegint
Palma recupera el Via Crucis de Llorenç Moyà, que es trasllada a Ses Voltes

Palma recupera el Via Crucis de Llorenç Moyà, que es trasllada a Ses Voltes

El grup teatral Taula Rodona tornarà a representar enguany el Via Crucis de Llorenç Moyà Divendres Sant a les 12h, després d’un parèntesi de dos anys a causa de la pandèmia de covid-19. El text de Moyà arribarà a la seva 35ena edició, sota l’organització de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palma i amb una novetat destacada, perquè ja no es farà a les escales de la Seu, sinó a Ses Voltes. La nova ubicació ofereix un espai a bastament ampli tant per als actors com per al públic, segons han explicat fonts municipals.

“Pens que serà un canvi molt positiu per a l’obra, que podrà respirar molt més sense perdre el contacte directe amb el públic, tan necessari” ha assenyalat el director de Taula Rodona, Bernat Pujol, qui també ha destacat que Ses Voltes és l’escenari d’un altre text emblemàtic de Moyà, L’Adoració dels Tres Reis d’Orient.

A més, enguany Pep Banyo cantarà bocins de poemes acompanyat pel músic Jaume Salom, qui tocarà la flauta. L’itinerari serà: plaça de Cort (12h), carrer Conquistador, Hort del Rei (al costat), escala de la Murada i Ses Voltes.

Llorenç Moyà va escriure els sonets per al Via Crucis la primavera de 1953. Però aquesta obra va ser inèdita fins al 1960, quan es va presentar al premi Mossèn Alcover de Manacor, que va guanyar, amb el títol Les flors de la Passió. L’any següent es va publicar ja amb el títol de Via Crucis. L’edició va ser a càrrec de Ganímedes, l’editorial fundada per Rafel Ferrer i Miquel Àngel Riera i Josep Maria Llompart en va escriure el pròleg. L’any 2000 es va tornar a publicar, quan Gabriel de la S.T. Sampol va fer una nova edició per a Capaltard. D’altra banda, l’Ajuntament va fer una tercera edició l’any 2009 per commemorar 25 anys de representacions.

Via Crucis consta de catorze sonets dedicats a cadascuna de les estacions de la Passió, més els dos que ho tanquen. L’element primordial dels poemes no és el patiment del martiri i la crucifixió, sinó la bellesa. Aquest acte sacramental forma part dels esdeveniments que es programen per Setmana Santa, tot i que no té a veure amb una processó. És un ritual teatral, on es barregen, el moviment, el crit, el plany i la música.

Els actors que enguany prendran part a la representació són Àngel Colomer (Crist), Ana García (Mare de Déu), Xisca Sureda (Verònica), Sara Mingolla (Cireneu), David Martín i Toni Borràs (soldats), Eric Mascaró i Rafel Pzarro (lladres), Carles Expósito i Àngel Mascaró (escuts), Aina Segura, Margalida Bibiloni, Carme Feliu, Isabel María Monterde, Margalida Coll i Clara Pascual (dones), Aina Borràs i Llucia Pons (nines). Els lectors seran Catalina Sureda, Maria Magdalena Aguiló, Pep Banyo i Miquel Garau, mentre que Bernat Pujol serà el presentador i director i Vicky Pieniazeck hi posarà la veu.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt