Ara llegint
Posidònia seca com a aïllant en una promoció de l’IBAVI

Posidònia seca com a aïllant en una promoció de l’IBAVI

L’Institut Balear de la Vivenda (IBAVI) ha començat a utilitzar una tècnica de millora ambiental que consisteix en col·locar posidònia oceànica seca com a mètode d’aïllament a una de les obres d’habitatges de protecció oficial que està duent terme a Palma, concretament al carrer Salvador Espriu.

Aquesta tècnica, pròpia entre d’altres, de la Pitiüsa menor i en desús durant els darrers anys, va ser recuperada de forma pionera per l’IBAVI en la construcció de nous habitatges a l’illa de Formentera l’any 2016, després d’avaluar les seves propietats i de diversos assajos en col·laboració amb el Departament de Física de la UIB, comprovant els excel·lents resultats d’aquesta planta marina com aïllant.

Cal recordar a més que la reutilització és el principal mètode de reducció d’emissions de CO₂ posant de manifest els seus avantatges en la millora ambiental però també en conceptes com la salut, la gestió eficient de recursos i la sostenibilitat social.

Ara, l’IBAVI torna a reutilitzar la posidònia seca com aïllament tècnic, en aquest cas, en la construcció de vuit habitatges de protecció oficial que s’estan construint al carrer Salvador Espriu i que es preveu estiguin enllestits a finals d’enguany, destinats a lloguer social.

En aquest cas concret, la recollida de la posidònia s’ha efectuat a Cala Gamba, a 11 kilòmetres de les obres. Per poder fer ús d’aquest element és necessari obtenir els permisos corresponents, ja que es tracta d’una planta protegida, així com el posterior assecat exhaustiu del material per tal de poder emprar-lo a les teulades de les noves construccions de manera que pugui actuar d’aïllant. Aquest mètode significa un canvi de model cap a la construcció de habitatges més sostenibles, una fita que l’IBAVI vol aconseguir per assolir edificis cada vegada més eficients, respectuosos i amb un consum energètic quasi nul.

Aquesta iniciativa forma part de les diverses solucions de sistemes constructius alternatius que està emprant l’IBAVI a les seves noves construccions.

Des de l’Institut Balear de l’Habitatge s’estan posant en pràctica diferents iniciatives per reduir les externalitats derivades de les matèries primeres. Per aconseguir aquesta tasca, es seleccionen materials de baix impacte ambiental i preferiblement locals com poden ser la pedra natural, la ceràmica, la fusta o la calç.

Una altra línia de treball cap a la recerca de l’eficiència són els sistemes bioclimàtics que permeten refredar o encalentir els habitatges de manera més passiva (autònoma), per reduir l’ús d’energia. Però també evitar l’emissió de CO₂, permetre la reutilització de materials i la gestió eficient dels recursos, fomentant el desenvolupament de l’economia local i evitant l’utilització d’aquells materials que suposen l’explotació descontrolada dels recursos naturals.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt