Ara llegint
La historiadora Maria Barceló es convertirà en la primera dona Filla Il·lustre de Porreres

La historiadora Maria Barceló es convertirà en la primera dona Filla Il·lustre de Porreres

La doctora i catedràtica d’Història Medieval a la Universitat de les Illes Balears (UIB), Maria Barceló i Crespí (Porreres, 1951), es convertirà en la primera dona filla il·lustre de la vila de Porreres, en un ple que tendrà lloc el vinent dijous, dia 28 de juliol, a les 19.30h.

L’expedient per aquest nomenament ha estat instruït per Maria Antònia Nicolau i fou aprovat el passat dia 7 de juliol per la Comissió Especial creada per atorgar el màxim distintiu que preveu el Reglament d’Honors i Distincions del municipi.

En l’expedient, la instructora destaca precisament el fet que “a la galeria de fills il·lustre hi mancava la presència femenina” i, a partir d’aquest nomenament, “la sala de plens tendrà una dona filla il·lustre, nomenada amb vida, un fet molt poc habitual dissortadament i que cal ressaltar amb vehemència, atès que el reconeixement el podrà gaudir i celebrar, perquè els homenatges i ponderacions són més apreciats i valorats, en vida. També així es refarà un deute que marca sovint el desequilibri a favor dels homes a la majoria de pobles i ciutats”.

La batlessa Xisca Mora destaca que Maria Barceló “mereix rebre aquest homenatge per l’estima que té cap al poble, mostrant sempre ser una bona porrerenca dedicada a l’estudi i difusió cultural, acadèmica i científica”.

Posteriorment al nomenament oficial, es durà a terme un acte institucional de reconeixement a Maria Barceló i Crespí com a filla il·lustre de Porreres tendrà lloc el vinent dia 16 d’agost horabaixa en el marc de les festes de Sant Roc.

La seva biografia

Maria Barceló i Crespí, segons explica l’expedient municipal per a la seva declaració com a Filla Il·lustre, va néixer a Porreres el dia 23 de setembre de 1951. Va ser la primera filla de Julià Barceló Aulí, Peixet i Àngela Crespí Sitjar, Pistola, els quals tingueren dues filles més: Miquela i Maria dels Àngels.

És una porrerenca de naixement i d’exercici, ja que sempre ha estat a disposició de qualsevol encàrrec sobre Porreres. És la persona que més ha investigat, ha escrit i publicat sobre la vila com ho demostra la gran quantitat d’obres seves i encara molt més sobre Mallorca i altres indrets.

La percepció forta de canvi experimentat per la tasca i el paper de les dones, en la societat, en els anys que va iniciar l’etapa universitària va ser una empenta en la promoció activa de la igualtat: igualtat de drets, d’oportunitats, de funcions i situació laboral, de presència en llocs de responsabilitat i de presa de decisions que, la Dra. Maria Barceló i Crespí, ha fet realitat durant tota la seva vida docent, de recerca, de lideratge, i, en definitiva, de passió pel coneixement de la Història.

La trajectòria científica s’estén en el camp de la Història Medieval de Mallorca, i més concretament a l’època de transició a la modernitat. Els seus treballs se centren, sobretot, en els aspectes socioeconòmics i culturals de Ciutat de Mallorca i de Porreres, el poble que tant estima i al qual dona a conèixer tant a través de publicacions, jornades, conferències, xerrades, visites, entre d’altres, posant a l’abast de qualsevol persona interessada en el tema una visió cada vegada més completa.

La investigació i recerca a l’Arxiu del Regne de Mallorca i altres, setmana rere setmana, des de l’etapa universitària fins a dia d’avui, així com l’extensa bibliografia consultada, fa que sigui una de les persones que més temps ha dedicat a la indagació del nostre passat.

Els seus sabers de llatí i paleografia, li han permès poder aprofundir en aspectes tan interessants de la vida quotidiana, com de l’àmbit cultural, socioeconòmic, cultual o de patrimoni en la Mallorca tardo medieval.

Paral·lelament, a la investigació, ha exercit la tasca docent a la UIB i en l’actualitat és Catedràtica d’Història Medieval.

Ha estat proposada Catedràtica Emèrita per unanimitat del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts i anomenada pel Consell de Govern de la Universitat, categoria que exercirà a partir de l’octubre de 2022.

Hom la pot definir com una figura clau d’aquesta universitat, atès que l’ha vista néixer, créixer i l’ha viscuda intensament.

És una dona de ciència que té el màxim de trams de recerca al darrera. Un currículum que parla per si mateix i justifica que sigui una de les veus més autoritzada de la Història medieval i de trànsit a la modernitat de Mallorca.

Així mateix ha duit a terme gestió universitària en diferents nivells, destacant el càrrec de Degana de la facultat de Filosofia i Lletres, essent fins ara, la única dona que l’ha ocupat en dita facultat.

D’igual manera cal remarcar la seva actuació en el marc de la divulgació rigorosa de la Història i del patrimoni cultural. Aquesta s’ha fet palesa, preferentment a la Societat Arqueològica Lul·liana, a tots els pobles de Mallorca i altres indrets.

A Porreres no ha plagut esforços tant a l’Ajuntament com a l’Agrupació Cultural i altres entitats que han sol·licitat la seva aportació.

Una fita important en la seva identitat porrerenca va ser la proposta, per part de l’Ajuntament, de ser pregonera de les festes de Sant Roc, ressaltant que en fou la primera dona. Com en tants altres camps, com a dona i com a porrerenca, n’era la pionera.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt