Ara llegint
160 anys de bandes de música i altres melodies a Sa Pobla (III)

160 anys de bandes de música i altres melodies a Sa Pobla (III)

Continuant amb la presència de bandes de música a sa Pobla, al llarg de quasi 160 anys, a aquest capítol tractarem de la implantació de la primera Escola Municipal de Música i ens estendrem en detallar la gran importància de la nissaga dels Rián, que el llarg de molts d’anys realitzaren una gran i prolífica  tasca musical a sa Pobla i a altres indrets.

Els Pol de Sa Pobla dins el panorama musical illenc

Com vam comentar als dos capítols anteriors, la primitiva banda de música de sa Pobla fou creada por Don Juan Rián (vingut de Manacor) l’any 1963 y va sonar baix la batuta de la nissaga dels Rián durant tot un segle, excepte algunes breus interrupcions en que la formació va travessar per moments de crisi. Anirem ara a fer una breu pinzellada dels altres mestres que han estat al front de la banda fins al dia d’avui, dedicant l’espai que es mereix a una família poblera, els Pol “Breguins”, que estigueren molt presentes dins el panorama musical mallorquí per espai de bastants d’anys.

Per esbrinar el tema que ens ocupa, altre cop ens serveixen de font de consulta, els acurats treballs realitzats per Joan LlabrésVanrrell i publicats a les terceres i quartes Jornades d’Estudis Locals sa Pobla. El treball presentat a les IV Jornades, Llabrés parla de“Els Pol poblers, una família d’arrels musicals” y ens descobreix una nissaga familiar molt vinculada a la música en els diferents estils.

Andreu Pol Mir, nascut a sa Pobla el 18 de març de 18975. De professió fuster i músic de vocació va dirigir les bandes de sa Pobla, Búger, Santa Margalida, Maria de la Salut, Llubí, Vilafranca de Bonany, Calvià, Andratx, Capdellà, Santa María, Consell, Binissalem i la del Pont d’Inca.

El 1899 el tenim documentat com a director de la banda de sa Pobla, que va dirigir més de 20 anys (les bandes no sempre eren municipals).

A principis de 1914, s’estrena una banda de música infantil, dirigida per mestre ‘Breguins’, i toca en el Vaumar, i se passetja pes poble. (Sa Marjal, 5 de gener de 1914)

El trobem documentat a la premsa illenca , com a director de la banda , en la celebració de festes populars i religioses de sa Pobla. També com a director de la banda quan va a tocar a altres pobles: Lloseta, Muro.

A Palma, Andreu Pol apareix citat com a director de les bandes ‘Banda Balear’ i la Llira Genovesa’, els anys 1925 i 1926, amenitzant les festes de la Trinitat al barri de sa Gerreria, les de Sant Joan al barri de la Llotja, i les festes que organitzaren els veïns dels Hostalets i el Molinar, el mes d’agost.

Vicenç Pol Mir, nasqué a sa Pobla el 12 de setembre de 1882. Era un gran devot de la Mare de Déu de Lourdes: “Preciosa imagen de Ntra. Sra. de Lourdes que, en cumplimiento de su voto regala D. Vicente Pol a esta Parroquia  para que sea destinada al culto. Mide 1,50 m. tieneojos de cristal, procede de la casa F.D.Monna y fue adquirida en la peregrinación catalana a Lourdes (…) La Virgen Inmaculada colme de bendicionescelestiales y recompense con largueza tan generosodonante. (crónica parroquial, 5 agost 1928 pàg. 106).

(…) Vicenç Pol tenia gran capacitat d’organització d’activitats de caire altruista: concursos de bandes tant a sa Pobla com a Ciutat d’una envergadura molt considerable a nivell econòmic. La recaptació d’aquests concursos anà destinada a l’Asil del Temple. Tot això sempre va anar marcat, és clar, per la seva gran devoció a la Mare de Déu de Lourdes. Els seus parents comenten que part de la seva herència la va donar als Franciscans de Ciutat.

Vicenç Pol Llompart, va néixer a sa Pobla el dia 10 de juliol de 1904. Aprengué música de la ma de seu pare Vicenç Pol Mir. El seu instrument va ser la flauta i va tocar durant la seva joventut  a la Banda de sa Pobla (banda infantil creada l’any 1914) que dirigia el seu pare. Posteriorment es va traslladar a Palma i va ingressar com a soldat a la Banda de Música del Regiment. L’any 1928 passà a dirigir la Banda d’Esporles on ja havia pres part en alguna actuació com a músic, Juntament amb el seu germà Tomeu, que tocava la trompeta. Fou un dia, al cafè “Can Ximelí” de Palma, quan el president de la Banda, Francesc Sastre li va demanar si volia dirigir la Banda d’Esporles. Aquell mateix dia, Vicenç es convertiria amb el director de la Serra de Tramuntana cobrant 6 reals cada mes. El dia que va entrar como a director, els músics li regalaren un diploma.

Vicenç Pol, simultàniament  amb la banda d’Esporles va fundar i dirigir la banda de música “La Melodía” del seu poble, Establiments, que el dia 9 d’agost de 1935 va guanyar un concurs de bandes de música organitzat per la “Unión Protectora Mercantil, celebrat a la plaça dels Cans, on interpretaren la sardana ‘Mallorca’.

Com a composicions musicals pròpies destaquen: “Mazurca Margarita”, dedicada a la seva dona Margalida Roca Llabrés; la ranxera “Roquita”; els pasdobles “Mar Cantábrico”, dedicat al vaixell on s’embarcà durant la Gerra Civil; i arrangements d’obres com “Viva Establiments.”

Mestre Vicenç Pol Llompart. (Foto: Arxiu Joan Payeras)

ALTRES MESTRES DE LES BANDES DE MÚSICA DE SA POBLA

A més dels músics que dirigiren les Bandes de sa Pobla, pertanyents a les famílies Rián i Pol, gràcies al darrer treball d’investigació sobre el panorama musical pobler, presentat per Joan Llabrés a les V Jornades d’Estudis Locals, tenim constància y coneixement de tots els mestres que han empunyat la batuta directora de les bandes pobleres al llarg de més de 150 anys.

Manuel Ribelles Pérez. Originari de Cocentaina, un petit poble de la província d’Alacant. Les primeres noticies que es tenen de la seva estada a sa Pobla daten de l’any 1862 y a través de diferent documentació consultada per Joan Llabrés, apareix com a director de la banda de música a un acte de recepció de la tropa militar procedent d’Inca que va tenir lloc a sa pobla l’any 1898, en plena Guerra de Cuba. D’aquí i altres documents es pot deduir que la banda de Ribelles coincidí en la de Llorenç Rián i probablement amb la d’Andreu Pol. Així, podria ser molt bé, que durant uns anys sa Pobla disposes de tres bandes de música. Manuel Ribelles va morir a sa Pobla el 27 d’octubre de 1906.

Francesc Cubí Rubió. Nascut a Oriola (Alacant) el 20 de juliol de 1862, era músic i militar. Figura el seu empadronament a sa Pobla l’any 1929, juntament amb la seva esposa Catalina Pons Salas, natural de Maó. Quan va deixar sa Pobla s’instal-là a Barcelona. Va dirigir diverses agrupacions musicals de distints pobles de Mallorca, y va compondre distintes peces musicals. Concretament a sa Pobla va deixar les partitures “Escuela Graduada” i “San Miguel”, aquesta darrera dedicada al batle Miquel Crespí ‘Verdera’. Les partitures originals d’aquestes obres, es conserven a la Associació Escola i Banda de Música de sa Pobla i les peces, pasodobles, interpretades per la banda local dirigida per Albert Sierra i estan enregistrades al CD editat amb el suport de l’Ajuntament.

Sebastià Tugores Estelrich “Cataló”. Va neixer a sa Pobla el 8 de desembre de 1900. De família humil, de petit repartia diaris i aprengué l’ofici de sabater. Tot i que aprengué música amb els Rián, es pot dir que era un músic autodidacte. Va tocar distints instruments, si be s’inclinava per el piano i la trompeta. Igualment feia arrangements per adaptar-los als seus músics i a casa seva donava classes de piano i solfeig.

Dins el panorama musical el ‘mestre Cataló’ va destacar com a mestre de la Banda de la Creu Roja, quina delegació a sa Pobla es va inaugurar el 16 de febrer de 1908, baix la presidència de dona Clotilde Oliva, esposa de Jaume Bonnín ‘Apotecari Barons’. El gener de 1947, Tugores fou anomenat director de la Banda Municipal, càrrec que va exercir per espai de dos anys. Deslligat de la Banda Municipal, va seguir dins el mon de la música amb uns altres estils, fundant les orquestrines “Tugores Jazz” i “Setes-Ritmo”, quines formacions contaren amb la participació de destacats músics poblers, com: Antoni Forteza “Torneret” i es seus fills Miquel y Antoni, Jaume “Varela” o Jaume Serra QKT i el mateix Sebastià Tugores. A la ‘Setes-Ritmo’, els vocalistes eren Salvadora Crespí “Pixedis” i Miquel Bonnín “Carter”. Uns anys més tard, Tugores forma part dels “Atlantes”, fundada per Francisco Fuster “Espicié”.

A més d’actuar a les berbenes de las festes de Sant Jaume, aquestes orquestrines o grups musicals amenitzaven els balls que organitzaven, en bastant freqüència, les sales de festes que a la dècada dels anys 40 existien a sa Pobla, com el Gardenia Club, Las Delicias o La Peña Artística, entre altres societats recreatives de l’època.

Jaume GomilaCaldés “Caparrot”. Nascut a sa Pobla el 14 de febrer de 1920, va aprendre música amb el mestre Joan Rián, des de l’edat de 10 anys. Va Tocar a la Banda de sa Pobla fins l’any 1936. Durant el compliment del servei militar formà part de la banda del regiment fins que fou destinat al Ferrol (Galicia) on formà una banda amb uns companys, que els diumenges tocaven a l’església. A més era cabo de cornetes y a la seva tornada a Mallorca va exercir com a tal al seu regiment militar. Als 23 anys es va reincorporar a la Banda de sa Pobla, que dirigia el mestre “Cataló “ y després el mestre Rián.

Quan a l’any 1963, Antoni Jaume Rián sen va anar a viure a Ciutat, deixant la banda sense director, el batle Pere Ventayol va citar a tres components de la mateixa per tal de que es fessin càrrec de la direcció de la mateixa, quedant en mans de Jaume Gomila. Així mateix, Jaume “Caparrot” va formar part de l’orquestrina “Setes-Ritmo”, “La Rosaleda” i “Los Atlantes”, tocant diferents instrument, a més de tocar amb les bandes de Pollença i Muro. Jaume Gomila va morir a sa Pobla el dia 3 de setembre de l’any 2010.

Llorenç Crespí Pons. Nascut el 10 de febrer de 1944, es va incorporar a la banda municipal a l’edat de 16 anys, essent el seu primer professor i director el mestre Joan Rián. El primer instrument que va tocar va ser l’onnven i posteriorment la trompeta, i durant molts d’anys la caixa.

Durant el compliment del servei militar, Llorenç va ingressar a la banda del regiment d’Infanteria Palma 47 com a músic agregat. Va ampliar estudis amb els professors militars Guaita Lozano i Amadeo, com alumne privat. Obtingué el títol de solfeig al Conservatori de Balears i el de percussió al Conservatori de València.

Exercia de professor particular, i l’any 1992 fou anomenat director de la Banda de Música de sa Pobla. Després d’haver presentat un programa i uns estatuts, l’octubre de 1992 creà l’Escola de Música, amb la finalitat de nodrir la banda de músics joves. L’Escola de Música, més tard es va integrar a la Xarxa d’Escoles Elementals de Música de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Llorenç Crespí ha realitzat nombrosos arrangements musicals, i com a professor ha impartit classes de percussió a les escoles d’Alcúdia y sa Pobla.

Dins l’àmbit musical més festiu, va formar part de distints grups com els “Géminis”, del qual era el cantant; i com a bateria de “Los Grandes” i “Hawais”. Va ser membre fundador des grups “Amistad” i “Solera”.

Al pròxim capítol comentarem la trajectòria dels 30 anys de l’Associació “Banda i Escola de Música de sa Pobla.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt