Ara llegint
Vilafranca edita cartells per recuperar paraules i expressions que es van perdent

Vilafranca edita cartells per recuperar paraules i expressions que es van perdent

Els darrers dies de desembre, dins el marc del programa 400 anys veient sortir el sol amb motiu dels 400 anys de la fundació de Vilafranca de Bonany, es varen distribuir més de 50 cartells amb  paraules vinculades a l’activitat comercial i a la vida social i pública del poble.

La iniciativa va anar a càrrec de l’Ajuntament de Vilafranca  amb la participació de l’entitat – constituïda per joves vilafranquers – “Tant és ara com abans”, i compta amb el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.  

A cada un d’aquests cartells hi figura la paraula amb el significat i l’etimologia, tota una manera de fer arribar i fer conèixer -i reivindicar- part del lèxic emprat a Vilafranca i que forma part de la manera de ser de les persones des què, el 1620, va constituir-se com a poble. “En aquest sentit, és un testimoni  -i vindicació- que la llengua que es parla a Vilafranca és inherent a la seva pròpia història, al seu passat, present i futur”, segons han explicat fonts municipals.

Figuren en els cartells paraules com catafal, correu, esmussar, clenxa, teringa o al·lotea, així com també expressions com anar a costura, fer-se ses piules o girar-se es tornall. Paraules nostrades que, tira tira, van deixant-se d’utilitzar i que “Tant és ara com abans” vol reivindicar i posar en el centre de les converses de Vilafranca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt