Ara llegint
Catalina Ferrer Mestre, artesana del brodat, premi Sant Esteve de la ciutat d’Alcúdia

Catalina Ferrer Mestre, artesana del brodat, premi Sant Esteve de la ciutat d’Alcúdia

Catalina Ferrer Mestre, artesana del brodat, premi Sant Esteve de la ciutat d'Alcúdia

Catalina Ferrer Mestre, nascuda el mes de gener de 1934 a la ciutat d’Alcúdia, ha rebut als seus 88 anys un dels premis Sant Esteva que concedeix aquest municipi la Segona Festa de Nada. Juntament amb ella també han estat guardonats Antònia Comas, directora del CEIP Porta des Moll, en motiu del 50è aniversari de la Fundació del centre educatiu; i Jaume Marquès, president de la U.E. Alcúdia, en motiu del Centenari del Club de Fútbol.

Els inicis de Catalina Ferrer en l’art del brodat començaren a l’edat escolar, matèria impartida per religioses, amb les quals va aprendre a manejar el tambor i les agulles per donar els primers punts brodats.

A 16 anys, força motivada i amb els coneixements adquirits fins al moment, es va desplaçar a la localitat de Caimari on estava allotjada amb una família local, on es desplaçava diàriament amb bicicleta cap a Selva, on es va formar a un famós taller anomenat Taller de na Sebastiana Morro, molt conegut arran del món per les seves exportacions de productes brodats artesanalment.

Va ser allà on va aprendre els punts coneguts com creueta, punt mallorquí, punt passat, garses, punt artístic, punt d’ombra, punt de nus, palestrina i molts d’altres dins la gran diversitat que conté l’artesania del brodat.

Són nombroses les persones que tenen constància dels seus treballs, començant pel seu poble, i també, estiuejants de Barcelona, València, així com d’estrangers, treballs que realitzava a casa seva.

Durant els darrers anys i amb motiu d’haver-li estat atorgada la carta de Mestre Artesana, donada per la Conselleria en el 1992, ha participat fins a l’actualitat a les més importants fires de Balears (Baleart) promogudes pel Govern Balear des de l’esmentada data. També ha exposat a fires locals com la d’Alcúdia i d’altres.

Ha participat també a la I Mostra de Brodats i Randes de Mallorca, organitzada per l´Ajuntament de Palma i a L’escorxador també de Palma. Així, i seguint aquest ordre, li arribaren les primeres comandes per ensenyar els seus coneixements adquirits a altres persones, tasca que està desenvolupant des de 1993, impartint classes de brodats per adults patrocinades pels ajuntaments. Ha impartit classes a Inca un dia a la setmana durant un període de 13 anys i també al C.P. Porta Des Moll d’Alcúdia dins del programa d’activitats extraescolars. Són nombroses ses alumnes de 6 i 8 anys que han passat per aquests cursos. Igualment, a l’Escola d’adults Francesc de Borja Moll, amb una bona acollida durant el primer curs i doblant l’alumnat durant el segon, quedant sempre cobertes totes les places.

Després d’obtenir la carta de Mestre Artesana en Brodats (1992), va participar a la Fira anual d’artesania ‘Baleart’ en representació de l’Ajuntament d’Alcúdia junt amb altres artesans, i amb la col·laboració de les alumnes més destacades en l’art del brodat.

L’any 1996 participar en una exposició a l’Escorxador amb altres mestres artesanes, demostrant en directe les seves habilitats, junt amb altres alumnes.

Des de 1997 imparteix classes com a monitora de brodats a l’Associació de persones majors del Port d’Alcúdia, dins el programa d’activitats que ofereix s’Institut de Serveis Socials, amb gran participació de persones molt interessades en els brodats.

També impartint classes dins el programa de Tardo Cultural, promogut des de l’Ajuntament d’Alcúdia.

Es valoren molt positivament els cursos per la bona acollida que rep per part de les alumnes, així com de la demanda sol·licitada de places, augmentant-les d’any en any.

No cal remarcar que el nombre d’alumnes en tots els anys esmentats es compten a cents. Tot això li dona ànims per seguir amb la tasca de poder transmetre i fer perdurar la labor en l’art del brodat amb gran satisfacció de poder-ho dur a terme.

CEIP Porta des Moll

Ara fa 50 anys, en un moment diferent en plena dictadura, 1972, obria les portes l’escola pública “Colegio Nacional Mixto”, que posteriorment, passà a anomenar-se CEIP Porta des Moll. Ha estat un centre guardonat amb un dels premis Sant Esteve d’Alcúdia.

Al llarg dels 50 anys moltes coses han canviat, però l’essència de l’escola continua sent la mateixa. Des dels seus inicis ha estat una escola treballadora, defensora de l’heterogeneïtat, multiculturalitat i de la igualtat d’oportunitats per a totes i a tots.

“A l’any del cinquantenari ens han atracat al coneixement de la història de l’escola, s’ha fomentat el sentiment de pertinença a la institució i hem pogut establir relació entre el passat i el present”, han destacat des de l’Ajuntament.

Cent Anys de la U.E. Alcúdia

Als anys 20 del segle passat, amb l’interès dels joves alcudiencs per la pràctica del futbol, sorgí el club de futbol Victoria Eugenia. Aquesta entitat, seria l’embrió del qual avui és un club de futbol amb més de 100 socis i 19 equips federats: la Unió Esportiva Alcúdia.

“Tots coneixem alguna anècdota relacionada amb aquest club i és que, la seva història, és la història de molts alcudiencs i alcudienques que, cada dissabte, acudien a presenciar els partits dels seus equips als camps del Barcarés, Ca na Farrera o S’Escorxador, entre d’altres”, han destacat des de l’Ajuntament per concedir el premi al club.

En tots aquests camps, hi ha moments històrics que molts recorden: l’arribada de la flota britànica que permeté l’inici del futbol al municipi; les visites d’Antoni Ramallets, porter històric del FC Barcelona; les remeses de joves que triomfaven guanyant lligues; els equips que lluitaven per no descendir; la gentada que omplia cada jornada els voltants del camp de futbol… Tots aquests són moments que, sense dubte, formen part de la història d’Alcúdia.

En els últims anys, l’avanç de l’esport i la seva importància social, s’ha reflectit també en l’evolució de la U.E. Alcúdia. Les últimes dècades, el nostre club ha militat en la màxima categoria del futbol balear, ha disputat dues lliguetes d’ascens a 2a divisió B i és un dels clubs de futbol més potents de la zona; permetent la pràctica d’aquest esport a més de 400 infants i joves del nostre poble.

Avui, aquest club, és el club esportiu amb més federats del nostre municipi, una entitat centenària que contribueix a la formació esportiva dels joves del municipi, al foment d’un estil de vida saludable i a la transmissió dels valors de l’esport.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt