Ara llegint
La campana mitjana de la Parròquia de Binissalem necessita ser restaurada

La campana mitjana de la Parròquia de Binissalem necessita ser restaurada

La parròquia de Binissalem compta amb un excepcional conjunt de tres campanes històriques. La campana més petita va ser fosa l’any 1636 (i refosa el 1910), la mitjana fou fosa el 1664 i la major el 1611. 

En dates recents, els enginyers tècnics han detectat un trencament en diverses de les anses (el lloc d’on se subjecta la campana a la tremuja) de la campana mitjana. Degut a això, la campana s’ha trobat en una situació molt delicada atès que pareixia que tenia diverses anses trencades i una abraçadora de ferro (que envolta tota la corona d’anses de la pròpia campana) amb moltíssima corrosió.

Aquesta peça de ferro, sumada a la tremuja, tapava les pròpies anses i no es podia veure amb claredat l’abast del  trencament de les anses. Tot feia indicar que era greu i urgent veure exactament l’estat de les anses de la campana ja que existia el perill de caure dins el campanar amb un pes de 510 quilògrams la campana, que amb la tremuja pot arribar als 850-900 quilograms,  desconeixent l’abast del que podria suposar aquesta caiguda, i si el terra del campanar la podria resistir. 

Per aquests motius, aquesta setmana s’ha procedit al davallament de la campana i de la tremuja, amb el permís de la delegació de patrimoni del Bisbat de Mallorca i del Consell de Mallorca, per poder valorar l’abast del trencament i fer una proposta de restauració, que haurà de ser aprovada altra vegada per totes les instàncies pertinents. 

Fins que es pugui valorar i autoritzar degudament la restauració, la campana i la tremuja romandran dins l’església parroquial, i es començarà una campanya per la recaptació de diners. Només la davallada de la campana costa uns 3.500 euros i l’ha realitzada l’empresa 2001 técnica y artesania, de València, amb la col·laboració gratuïta de Grues Amengual i de l’Ajuntament de Binissalem per la part administrativa. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt