Ara llegint
Vuit comerços d’Alcúdia, reconeguts com a Emblemàtics pel Govern Balear

Vuit comerços d’Alcúdia, reconeguts com a Emblemàtics pel Govern Balear

La Fira d’Alcúdia ha estat avui dematí l’escenari de l’adhesió del municipi a «Emblemàtics Balears», projecte que té com a objectiu visibilitzar i protegir el teixit comercial tradicional de les Illes. El director general de Comerç, Miquel Piñol, i el batle d’Alcúdia, Domingo Bonnín, han lliurat les plaques que visibilitzen els vuit comerços del municipi catalogats com a Emblemàtics. L’acte també ha comptat amb la presència de la directora gerent de l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), Mariona Luis, i el regidor de Comerç i Promoció Econòmica, Gabriel de Hevia.

«Emblemàtics Balears» està impulsat per la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General de Comerç i de l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI).

Els vuit comerços catalogats del municipi d’Alcúdia són:

  • Can Paner (alimentació/drogueria): emblemàtic
  • Forn Can Joan Serra (forn i pastisseria): arrelat amb història
  • Forn Can Torres (forn i pastisseria): arrelat amb història
  • Carnisseria Ramis (carnisseria): arrelat amb història
  • Helados Garrido (gelateria artesanal): arrelat
  • Elèctrica Nicolau (electrodomèstics): arrelat amb història
  • Joieria Victòria (joieria): emblemàtic
  • Llenceria Dos Pins (llenceria i merceria): arrelat

Amb la incorporació d’Alcúdia, el projecte «Emblemàtics Balears» suma ja vint municipis adherits de totes les Illes, amb un total de 247 establiments que es poden consultar al catàleg en línia d’emblemàtics www.emblematicsbalears.es.

Els municipis que ja compten amb establiments catalogats són: Alaró (4), Alcúdia (8), Algaida (5), Consell (6), Esporles (5), Inca (14), Lloseta (7), Llucmajor (11), Manacor (25), Marratxí (12), Palma (75), Pollença (9), Porreres (8), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries (11), Maó (19), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5), Formentera (Sant Ferran, 1 i Sant Francesc Xavier, 5). Per categories, hi ha 63 establiments emblemàtics; 81 d’arrelats i amb història; 25 amb patrimoni i història; 43 amb història; 28 d’arrelats; 3 d’arrelats i amb patrimoni, i 2 amb patrimoni.

El projecte «Emblemàtics Balears» neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. Un dels objectius d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics. Tot i que la iniciativa se centra en els comerços catalogats, la resta de teixit comercial se’n beneficia, ja que els emblemàtics també funcionen com a element tractor i reclam per als visitants de dins i fora de les Illes.

Són els ajuntaments els que identifiquen els comerços del municipi que compleixen els requisits per ser emblemàtics, d’acord amb un manual de l’IDI que n’estableix les diferents categories. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un producte o ofici singular), amb història (amb més de 75 anys de vida o excepcionalment a partir dels 50 anys) i amb patrimoni (amb elements patrimonials interiors i exteriors destacats, així com amb valor immaterial). A més, els establiments que compleixin aquestes tres categories seran denominats emblemàtics.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt