Ara llegint
Al Rum i el Consorci Serra de Tramuntana reprenen les visites escolars al Castell d’Alaró

Al Rum i el Consorci Serra de Tramuntana reprenen les visites escolars al Castell d’Alaró

Al Rum i el Consorci Serra de Tramuntana reprenen les visites escolars al Castell d'Alaró

El Castell d’Alaró és un dels elements patrimonials més destacats de la Serra de Tramuntana, declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO el 2011. Per això, el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, amb la col·laboració de l’Associació cultural d’Alaró Al Rum, ha posat en marxa el projecte ‘Viatgers en el temps’, una activitat educativa que té com a objectiu acostar els escolars a la història i els valors del castell medieval.

El projecte, que va començar l’any passat, ha tingut un gran èxit entre els centres escolars de Mallorca. Aquest 2023, entre gener i novembre, hi han participat un total de 364 alumnes i 40 professors, distribuïts en 11 grups, de 7 centres de Mallorca. L’activitat, dirigida als alumnes de 5è i 6è de Primària, de Secundària i de Batxillerat, és gratuïta gràcies al suport econòmic que rep el projecte per part del Consorci Serra de Tramuntana.

El projecte consta de tres activitats: un recorregut per la fortalesa, un taller de recreació medieval i una visita a les excavacions arqueològiques. El recorregut per la fortalesa permet als alumnes descobrir els secrets i les llegendes que amaga el castell, com la resistència dels herois Cabrit i Bassa davant l’invasió o la presència de la Mare de Déu del Refugi. El taller de recreació medieval els permet conèixer com es vivia al castell fa 700 anys, quins eren els costums, les tradicions, els oficis i les festes dels seus habitants. La visita a les excavacions arqueològiques els permet veure de primera mà els vestigis del passat que han anat sortint a la llum gràcies a la tasca dels arqueòlegs.

El director insular de la Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas, ha manifestat que recolzar projectes educatius com aquest garanteix la preservació dels valors que han possibilitat la declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial. “El castell d’Alaró és un dels elements patrimonials més destacats i amb aquesta activitat tan completa els alumnes poden recuperar-ne la seva memòria, conèixer les seves tradicions, la seva història, i prendre consciència dels valors que amaga, ja que en el futur seran ells els qui n’hauran d’assegurar la conservació”, ha afirmat.

Ho ha fet durant la visita del vicepresident de l’Associació cultural d’Alaró Al Rum, Joan Riera, i l’arqueòleg Gabriel Llodrà,

Està previst reprendre les visites-taller a partir del segon trimestre d’aquest curs escolar. Els centres podran sol·licitar l’activitat, com fins ara, a través de la plataforma ‘Viu la cultura’ de la Direcció General de Cultura del Govern de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt