Ara llegint
Menorca bat el seu rècord de producció de Vi de la Terra amb un augment del 46%

Menorca bat el seu rècord de producció de Vi de la Terra amb un augment del 46%

Menorca bat el seu rècord de producció de Vi de la Terra amb un augment del 46%

El sector vitivinícola de Menorca ha tancat el 2023 amb unes xifres històriques. La producció de Vi de la Terra Illa de Menorca, la categoria de qualitat més alta de l’illa, s’ha incrementat un 46% respecte de l’any passat, arribant als 1.982 hectolitres. Aquesta és la producció més elevada aconseguida des que es va aprovar aquesta denominació de qualitat, dins de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

Aquest augment segueix la tendència experimentada en els darrers anys a Menorca, on el sector vitivinícola ha viscut un auge constant en producció i vendes. Actualment, a l’illa s’elaboren tres categories de vi: Vins de la terra identificats amb l’IGP Illa de Menorca, vins de la terra amb l’IGP Illes Balears, i vi sense denominació geogràfica de qualitat.

En total, a Menorca hi ha plantades un total de 152,5 hectàrees de vinya per a vinificació (enfront de les 147 ha del 2022) entre les diferents varietats de raïm aptes per a elaborar vi, sent l’IGP Vi de la Terra Illa de Menorca la categoria a la qual s’ha destinat la major part del raïm veremat durant el 2023, amb una producció total de 325 tones (el 2022 van ser 210 tones), obtinguda d’una superfície veremada de vinya de 84 hectàrees.

Així, pel que fa a l’elaboració total de vi durant l’any 2023, un 88,4% s’ha elaborat com a IGP Illa de Menorca, un 8,4% com a IGP Illes Balears i un 3,2% com a vi sense indicació geogràfica de qualitat. El total del vi produït a Menorca ha estat de 2.242 hl (enfront dels 1.950 hl de l’any 2022), amb un augment del 15%, que és el volum més alt des que es va recuperar aquest cultiu fa més de 35 anys, quedant distribuït de la següent manera:

  • Vi blanc: 1.120 hl (50%)
  • Vi negre: 629 hl (28%)
  • Vi rosat: 493 hl (22%)

Els vins de Menorca són reconeguts per la seva qualitat i personalitat, fruit de la combinació de varietats autòctones com la malvasia, la giró blanc, la gorgollassa o la callet, amb altres forànies com la chardonnay, la merlot, la syrah o la cabernet sauvignon. Els vins blancs són frescos, aromàtics i lleugerament acíduls, els negres són intensos, estructurats i amb notes de fruita madura, i els rosats són suaus, afrutats i equilibrats.

Actualment, Menorca compta amb 10 cellers actius: Crispín Mariano Vadell; Bodegas Binifadet; Cia. Vitivinícola de Menorca-Sa Cudia; Celler Solano; Vinyes Binitord; Sa Marjaleta; Bodegas Torralbenc Vell, Sa Bodega de Son Cremat, Torralba Agrícola i Domaine Santa Catalina. Aquests cellers ofereixen als visitants la possibilitat de conèixer de primera mà el procés d’elaboració dels seus vins, així com de degustar-los i adquirir-los.

El Consell Insular de Menorca ofereix acompanyament al sector mitjançant un conveni de col·laboració amb l’Associació de productors de vi de Menorca amb l’objectiu de millorar-ne el coneixement, i la seva promoció i comercialització. A més, el departament d’Economia i Serveis Generals continua oferint la possibilitat a tots els cellers d’estar presents a totes les fires on la institució hi participa.

A banda, també es continua treballant en l’estudi agronòmic i enològic de les varietats de raïm per avaluar la seva aptitud i poder-les incloure com a autoritzades per a elaborar Vi de la Terra Illa de Menorca, ja que en l’actualitat no totes les varietats de raïm plantades estan autoritzades per a elaborar aquesta categoria de vi.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt