Ara llegint
Amics de la Terra al·lega contra les dimensions del parc fotovoltaic de Son Amar

Amics de la Terra al·lega contra les dimensions del parc fotovoltaic de Son Amar

Amics de la Terra Mallorca ha presentat aquesta setmana les seves al·legacions, a la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic i a la Comissió Balear de Medi Ambient, contra el megaparc fotovoltaic promogut per l’empresa IFV Mallorca Sostenible S.L. a Son Amar i Es Rafalot (Bunyola), demanant la seva desestimació i la denegació de la corresponent autorització administrativa.

A més, l’entitat ecologista ha emès un comunicat en el que sostenen que “un projecte d’aquestes característiques no hauria de tenir consideració d’industrial estratègic, ja que llevat de la seva fase de construcció, té una mínima vinculació amb el teixit industrial local”.

Sostenen que aquest projecte suposarà una ocupació de superfície de 32 hectàrees de sòl rústic general agrari i l’eliminació d’uns 736 garrovers. També asseguren que s’hauran de construir “importants infraestructures addicionals per a l’evacuació de l’energia generada, com una subestació i una línia d’evacuació de més d’1 quilòmetre”.

Creuen que, “de fet, aquestes infraestructures no serien necessàries si la dimensió del projecte fos inferior, com és el cas dels tres petits parcs fotovoltaics en procés de construcció al mateix municipi de Bunyola a Sa Tanca, Can Mas i Son Pons”.

L’aprovació d’aquest megaparc ocasiona, per al grup ecologista, un desequilibri territorial pel que fa a l’aspecte de generació d’energia renovable de forma distribuïda i descentralitzada, ja que revelen que Bunyola passaria a generar el 200% del total que consumeix anualment. “Aquesta situació es podria evitar amb la planificació territorial, encara pendent, per part del Consell de Mallorca”, recorden.

Amics de la Terra considera que, “si bé la transició energètica renovable i la lluita contra la crisi climàtica ha de ser una qüestió prioritària i urgent, aquesta s’hauria de dur a terme amb una sèrie de condicions, per tal d’evitar que la rendibilitat econòmica de les grans instal·lacions fotovoltaiques (promogudes per grans empreses) sigui el criteri que articuli aquesta transició”.

Segons expliquen en una nota feta pública avui dematí, “aquesta falsa justificació queda demostrada amb l’actual rendibilitat de petits parcs fotovoltaics (fins a 5MW) i l’aposta continuada per l’IDAE i les seves convocatòries d’ajudes SOLBAL, que ja contemplen instal·lacions mitjanes i petites damunt cobertes o marquesines d’aparcaments”.

L’entitat ecologista ressalta que, “per a una veritable i urgent transició energètica no només basta amb substituir els combustibles fòssils amb energia renovable, sinó que s’ha d’abordar una transformació del sistema energètic, apostant per una democratització i descentralització de la generació i un decreixement en el consum energètic”.

@Foravila_IB
#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt