Ara llegint
“Apadrina un tub”, la campanya de la Parròquia de Sóller per restaurar l’orgue

“Apadrina un tub”, la campanya de la Parròquia de Sóller per restaurar l’orgue

Featured Video Play Icon

La Comunitat de Cristians de la Vall de Sóller ha posat en marxa una campanya de mecenatge per sufragar els treballs de rehabilitació i restauració de l’orgue parroquial. L’orgue requereix un repàs a fons per rehabilitar-lo, un comès que ha estat confiat a l’organer Natalie Grenzing i el seu equip.

“Apadrina un tub” és el lema de la campanya que consisteix en l’apadrinament de tubs de l’orgue parroquial. Els preus de l’apadrinament són de 50 euros per a una flauta, 150 per a una trompeta, 250 per a un tub greu i 500 per a un tub de façana, que són els més voluminosos i visibles de tots.

Els donatius es poden tramitar mitjançant transferència bancària, en efectiu o per Bizum.

L’orgue de la Parròquia de Sant Bartomeu de Sóller ja va ser restaurat l’any 2000 per l’organer mallorquí Pere Reynés. Emperò unes inundacions sofertes mentre es procedia a la renovació de la coberta del temple varen propiciar que una part de l’instrument musical patís severament.

Per això l’orgue requereix un repàs a fons per rehabilitar-ho. Els treballs de restauració inclouen les dues fases. Durant la primera s’instal·larà un nou motor per donar aire a l’instrument, ja que l’actual està espatllat precisament a causa d’aquelles inundacions.

Com que restaurar el sistema d’aire històric és molt costós, s’ha proposat incorporar un motor nou amb una manxa nova, i situar-los al lateral dret de l’orgue al fons de la tribuna (mirant des de l’altar). Aleshores es connectarà aquest sistema a l’orgue i es tallarà el subministrament d’aire antic. D’aquesta manera s’aconseguirà que el sistema d’aire antic es mantendrà i es podrà restaurar més endavant si es desitja. El nou motor tindrà la seva caixa acústicament aïllada.

La segona fase

Per a la segona fase es proposa la restauració íntegra de les manxes, acordions i membranes, i ajustar el secret per controlar traspassos, moviments de corredores i restauració de les membranes. També inclou la neteja i ajustament de les peces mecàniques com les esquadres, les varetes i les reduccions, i nutrició de les parts de fusta que presenten un aspecte molt ressec.

A més, es preveu netejar el moble per treure la pàtina de pols i brutícia acumulada, repassar el logotip de la consola i el cobriment de forats d’antigues instal·lacions. També s’ha de restaurar la consola, fixar el plafó de registres, netejar l’interior de l’orgue, regular tota la mecànica, reparar les trompetes i afinar.

Un cop finalitzada aquesta primera intervenció la Parròquia podrà tornar a tenir el seu orgue en funcionament, i es podrà plantejar si es desitja realitzar una restauració en profunditat i quin tipus de restauració.

La història

D’aquest orgue se’n troben referències des de 1498, ja que il·lustres mestres orgueners han treballat per a la Parròquia de Sóller construint, reformant i tornant a construir novament l’orgue de la Parròquia, entre d’altes Gaspar Roig, Guillem Barrera, els Germans Damià i Sebastià Caymari, Lluis Navarro, Mateu Bosch, Ludwig Scherrer, Julià Munar i Porta i Guinart.

​L’orgue actual manté l’estètica dels mobles de Ludwig Scherrer, tot i que en el seu interior ha estat tant canviat que no resta res d’aquest orguener.

És perfecte, segons expliquen, per dur a terme l’acompanyament musical de la litúrgia i per a la realització de concerts.

Els que apadrinin la campanya obtendran un certificat que acreditarà la seva donació, podran inscriure el seu nom en una placa commeorativa i participar a l’acte d’agraïment als padrins, que inclourà una completa visita guiada a la Parròquia.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt