Ara llegint
ARCA demana al Consell la protecció del jardí urbà de Can Canals de Sóller

ARCA demana al Consell la protecció del jardí urbà de Can Canals de Sóller

L’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) ha presentat un escrit de petició d’incoació de procediment per la declaració de Bé d’Interès Cultural amb definició de Jardí Històric i subsidiàriament Bé Catalogat insular a favor dels Jardins de Can Canals o Can Quart, que uneixen el carrer Gran Via i el carrer Mar.

L’escrit està dirigit a la Direcció Insular de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca, que és l’administració competent, segons expliquen des d’ARCA.

També han adreçat un altre escrit a l’Ajuntament de Sóller, també responsable de la protecció del seu Patrimoni, per tal que revisi el Catàleg i suspengui procediments i llicències que li puguin afectar, en tant que un recent canvi de propietari d’aquest immoble i el jardí annex fa pensar que pugui patir canvis.

ARCA ha realitzat una investigació històrica, recopilat fotografies i elaborat un informe. Tot plegat ho ha fet arribar a la Direccio Insular de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca, en virtut de les competències sobre el patrimoni cultural de Mallorca i els béns integrants del patrimoni cultural

De l’informe elaborat per ARCA es conclou que aquest és un jardí històric ja catalogat per la normativa urbanística de Sóller, tot i que no suficientment malgrat estar inclòs al seu Catàleg de Patrimoni.

Es tracta d’una gran extensió de terreny d’entre 3.600 i 3.900 metres quadrats, amb una concepció pròpia de jardí monumental i històric, ideat amb un programa arquitectònic complet, inclòs el tancament al carrer de la Gran Via.

Es situa històricament entre el anys 1920-1930, sensiblement posterior a l’obertura del carrer l’any 1907.

L’informe explica també que el jardí s’emmarca dins un estil neobarroc i en destaca el tancament de reixes monumentals que confina amb la Gran Via i l’arbrat propi que a hores d’ara s’hauria de reexaminar, segons ARCA.

El jardí s’hauria construït després de l’obertura del carrer, integrant-hi part dels arbres ja existents. Respon a la voluntat de connectar de forma planificada i monumental el nou vial (la Gran Via) amb la casa (que té entrada pel carrer oposat, el de la Mar).

Travessar els seus camins i passarel·les era un gaudi pels sentits: l’oïda, l’olfacte, la vista i fins i tot el tacte i el gust en agafar i tastar els seus fruits, segons l’informe d’ARCA.

El jardí i les barreres formen part del catàleg de patrimoni de l’Ajuntament de Sóller (2000). Tot i formar part del jardí inexplicablement hi ha una part que està catalogada com a urbanitzable en el pla d’ordenació. Això, per a ARCA, posa en perill les barreres i la coherència del jardí, que quedaria vist des de la Gran Via més curt d’un costat que de l’altre a banda i banda de la barrera monumental.

ARCA ha explicat que la propietat ha presentat un projecte per construir un aparcament de vàries plantes, “fet que pertorbaria la contemplació i el conjut de l’espai”.

“De fet, seria ben important que el conjunt de Gran Via, inclos Can Canals, fos considerat un conjunt de protecció patrimonial i paisatgística”, conclou l’entitat.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt