Ara llegint
Unes barreres a Bàlitx d’Enmig provoquen el malestar dels senderistes

Unes barreres a Bàlitx d’Enmig provoquen el malestar dels senderistes

El conflicte pel lliure accés al GR221 (Ruta de la Pedra en Sec) en el seu pas per la Vall de Bàlitx, ha experimentat un canvi significatiu des de fa uns mesos. La propietat de la finca de Bàlitx d’Enmig va instal·lar unes barreres metàl·liques equipades amb càmeres de vigilància que, suposadament, podrien enregistrar electrònicament el pas dels senderistes. El tancament disposa com a únic sistema d’obertura d’un teclat en què s’ha d’introduir un codi per activar la seva obertura. Aquesta informació ha estat facilitada aquest medi per alguns senderistes que s’han vist afectats en el seu pas fa uns quinze dies. Altres persones han indicat que ocasionalment han trobat també una persona actuant com a vigilant.

La vigent llei de Camins públics i rutes senderistes de Mallorca i Menorca, aprovada en 2018 pel Parlament de les Illes Balears, protegeix aquestes infraestructures que es consideren part del patrimoni cultural i etnològic de la Serra de Tramuntana. En el règim sancionador es qualifica el tancament d’un camí públic com a falta molt greu, punible  amb multa entre 6.000 a 20.000 euros, amb l’obligació de restituir les coses conforme al seu estat anterior amb càrrec a l’infractor i de rescabalament de danys i perjudicis que l’actuació hagi pogut ocasionar. Aquesta informació és genèrica i es desconeix si aquesta la propietat d’aquesta finca estaria infringint l’esmentada llei.

Balitx d’enmig (Foto: Xisco-Simon)

El conflicte ve d’enfora. Els propietaris de Bàlitx d’Enmig pretenen desviar el camí per evitar que, com ara, passi a certa distància de les cases. Han instal·lat cartells indicadors i modificat element del camí que ha estat motiu d’intervencions dels agets de medi ambient i algunes possibles denúncies de persones i/o entitats afectades. La propietat pretendria desviar als senderistes per un recorregut per damunt les cases amb la intenció d’evitar el pas per les seves proximitats. Aquestes han experimentat un procés llarg de restauració a càrrec de la família propietària, integrants d’una nissaga financera molt coneguda a Mallorca. La Ruta de la Pedra en Sec (GR221), marcada i promocionada pel Consell de Mallorca, fa servir en aquest tram el camí que comunica les diferents possessions de la Vall de Bàlitx, per unir la Vall de Sóller i Cala Tuent. Es tracta d’un dels segments més atractius des del punt de vista naturalístic i paisatgístic. Està registrada en mapes de senderisme en diferents editorials i idiomes (també en els del Consell de Mallorca), alhora que és present en multitud de rutes GPS fetes servir habitualment per visitants estrangers. El seu tancament suposaria, a efectes pràctics, la pèrdua del Camí de la Pedra en Sec i el GR221.

Actuacions de la conselleria de Medi Ambient

Per això els propietaris de la finca en qüestió han estat denunciats dues vegades, com mínim, per Agents de Medi Ambient. L’any 2011 i, de nou, l’abril de 2021. Però l’actuació de la conselleria de Medi Ambient, dels seus agents i de la seva assessoria jurídica sembla haver estat ignorada a la vista dels fets. Una sanció imposada el 2011 sembla l’únic resultat de la seva actuació inspectora.

La Vall de Bàlitx. (Foto: Xisco Simón)

Vall de Bàlitx, cor de la Serra de Tramuntana i refugi de milionaris

La zona de la vall de Bàlitx és una de les més emblemàtiques dels termes municipals de Sóller i Fornalutx. Està situada prop de la costa nord-est de la Serra de Tramuntana i comprèn el Puig de Bàlitx (d’una altura de 579 metres), tres possessions (Bàlitx d’Amunt, Bàlitx d’Enmig i Bàlitx d’Avall) i la vall del torrent de Bàlitx. Es pot admirar la part més significativa de Tramuntana Central amb el Puig Major de Son Torrella com a element més significatiu.

En els darrers anys primer les finques de Bàlitx d’Enmig i, recentment, Bàlitx d’Amunt han canviat de propietaris. Aquest canvi de propietaris ha suposat un gir en la concepció tradicional de l’explotació de les finques i la seva accessibilitat, cada vegada més limitada, de forma similar al que va passar a la propera finca de Moncaire i altres llocs emblemàtics de la Serra de Tramuntana.

Algunes fonts indiquen que l’actual propietat de Bàlitx d’Amunt està en tràmit d’adquirir l’emblemàtica finca de Sa Costera a la vegada que la continuïtat de l’activitat de Bàlitx d’Abaix està en dubte després de la pandèmia, per manca de rendibilitat econòmica. En cas de confirmar-se, s’hauria capgirat l’estructura de propietat i els usos de la Vall en pocs anys, amb conseqüències de resultat incert.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt