Ara llegint
Calvià obri la porta als hotelers per utilitzar aigües regenerades per estalviar fins a 10 milions de litres al dia

Calvià obri la porta als hotelers per utilitzar aigües regenerades per estalviar fins a 10 milions de litres al dia

Calvià obri la porta als hotelers per utilitzar aigües regenerades per estalviar fins a 10 milions de litres al dia

L’empresa pública Calvià 2000 ha fixat un objectiu ambiciós que podria significar un estalvi substancial d’aigua potable en el municipi: fins a 10 milions de litres al dia. Aquesta iniciativa es centra en la capacitat de l’Estació Regeneradora d’Aigua (ERA) de Santa Ponsa, que té la capacitat de produir més de 20.000 metres cúbics d’aigua regenerada diàriament.

D’aquests, 10.000 metres cúbics, amb qualitat 1.1, serien aptes per al reg de jardins privats, parcs, neteja de carrers, cisternes de WC i camps esportius. La resta, amb qualitat 2.1, es destinaria a camps de golf i reg agrícola. Això implica la capacitat de regenerar l’aigua residual diària d’una població de 118.000 habitants, representant un avanç cap a la sostenibilitat hídrica.

El gerent de Calvià 2000, Andrés Barceló, ha mostrat les instal·lacions a un grup d’hotelers de l’Associació de Palmanova-Magaluf, el president de l’Associació d’Hotelers de Paguera-Cala Fornells, el capità de Puerto Portals i membres de la família Blanes del Grup s’Hostalet. Barceló ha explicat que «a Calvià som pioners en l’ús d’aigua regenerada i aquesta és una qüestió en què el sector privat hi pot entrar. Al final és un interès econòmic i mediambiental. Guanyam tots, guanya el medi ambient i guanya el ciutadà».

Amb l’inici d’aquest “objectiu estratègic”, Calvià 2000 ha començat a organitzar visites a l’Estació Regeneradora d’Aigua per informar sobre la disponibilitat de l’aigua regenerada i promoure-ne la comercialització com a alternativa sostenible a l’aigua potable. Andrés Barceló, gerent de Calvià 2000, destaca que a Calvià ja són pioners en aquest àmbit i veu una oportunitat perquè el sector privat s’uneixi a aquesta iniciativa amb beneficis econòmics i mediambientals per a tothom.

Fins fa uns mesos, l’ús d’aigua regenerada es limitava al reg de zones verdes municipals. No obstant això, des del juliol d’aquest any, amb un acord amb el complex hoteler Mardavall, s’ha posat en marxa un pla pilot per al reg de zones verdes de l’establiment, suposant un estalvi anual superior als 16 milions de litres d’aigua potable. Aquest èxit ha obert la porta a col·laboracions publicoprivades, amb plans per expandir la distribució d’aigües regenerades a jardins privats, prioritzant establiments hotelers i altres grans consumidors.

Xavier Pérez, director del Cicle de l’aigua de Calvià 2000, destaca els avantatges econòmics i mediambientals de l’aigua regenerada sobre la dessalada, subratllant que no aprofitar aquest recurs suposa una pèrdua d’oportunitat. La dessalació, més costosa i consumidora d’energia, no és tan eficient com la regeneració d’aigua, marcant aquesta iniciativa com un pas cap a un ús més responsable dels recursos hídrics.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt