Ara llegint
El Govern duu a terme accions per restaurar el sistema dunar de s’Arenal de Sa Ràpita, a Es Trenc

El Govern duu a terme accions per restaurar el sistema dunar de s’Arenal de Sa Ràpita, a Es Trenc

El Govern duu a terme accions per restaurar el sistema dunar de s'Arenal de Sa Ràpita, a Es Trenc

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, mitjançant la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, està duent a terme diverses actuacions de restauració del sistema dunar a s’Arenal de Sa Ràpita, una àrea emblemàtica del Parc Natural Es Trenc-Salobrar de Campos. Aquestes accions s’emmarquen en el marc del projecte anomenat Restauració del sistema de rereduna a s’Arenal de Sa Ràpita i a la platja dels Morters i compten amb el suport financer de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).

Les intervencions es van iniciar durant l’estiu i s’han concentrat en la recuperació de la zona d’exclusió qualificada pel Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN) del Parc. Després de l’extracció dels blocs de construcció i altres residus presents al sistema dunar, s’ha procedit a eliminar el camí de proveïment de l’antic xibiu fix d’obra, enderrocat el 2017 per l’administració competent en matèria de Costes.

Aquest camí, que creuava el sistema dunar i contravenia les disposicions del PORN, ha estat reomplert amb una capa d’arena, creant així un biòtop propici per a la plantació d’espècies arbustives i arbòries autòctones com pins, sabines, romanins, estepes i mates. Les plantes provenen del viver gestionat pel Centre Forestal de les Illes Balears (CEFOR) a la finca pública de Menut. Per completar aquesta restauració, les entrades de l’antic camí s’han tancat amb una estructura de fusta integrada amb l’entorn per preservar la fisonomia natural de l’àrea.

Protecció dels camins

Un dels objectius prioritaris de gestió del Parc Natural és continuar tancant els camins que discorren paral·lels a la línia de costa dins els sistemes dunars. Aquests camins, a més de generar discontinuïtats i alteracions en els hàbitats naturals, continuen sent utilitzats per a la circulació, ja sigui a peu, a cavall o amb bicicleta, malgrat la prohibició establerta per la normativa del Parc.

Des del Govern Balear han volgut subratllar que la prohibició del trànsit de persones, cavalls, animals de companyia i vehicles dins el sistema dunar és crucial per preservar aquest entorn fràgil i únic. La coordinació eficaç dels serveis de Gestió Forestal, de Projectes d’Espais Naturals i de l’equip de gestió del Parc Natural ha estat clau per a l’èxit d’aquestes actuacions. L’execució de les intervencions ha estat encomanada a l’empresa TRAGSA i a la brigada de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) del Parc.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt