Ara llegint
Calvià tendrà una comunitat de particulars que es beneficiaran d’una iniciativa d’energies renovables

Calvià tendrà una comunitat de particulars que es beneficiaran d’una iniciativa d’energies renovables

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presentat avui la que serà la primera comunitat energètica d’energies renovables que beneficiarà directament a la ciutadania de tota una zona residencial. Es tracta d’un projecte impulsat per la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, a través de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), que compta amb el suport de l’Ajuntament de Calvià, i que s’ubicarà a la urbanització de Galatzó.

Aquesta comunitat energètica instal·larà panells fotovoltaics a diferents espais de la urbanització com són l’institut, l’escola o el poliesportiu, a més d’altres cobertes residencials i aparcaments. Els càlculs inicials indiquen que en aquests espais es podran instal·lar més de 900 kW de potència, de manera que els veïnats puguin abaratir la factura de la llum fins a un 40%, pagant a preu de cost l’energia en hores de producció i sense necessitat de realitzar cap inversió inicial. A prop del 80% del consum de l’urbanització es podria abastir amb l’energia fotovoltaica que s’instal·li sobre les cobertes, i es beneficiarien tant els espais públics com particulars.

«La transició energètica és una oportunitat per lluitar contra el canvi climàtic i la pobresa energètica, fent-la des d’una perspectiva socialment justa i aconseguint que tothom es pugui beneficiar de l’autoconsum», ha assegurat el vicepresident Yllanes, per a qui «les comunitats energètiques són la peça clau per aconseguir el canvi de model energètic cap a un sistema més descentralitzat i participatiu. Per això, volem que aquests tipus de projectes siguin una referència i es repliquin a tot tipus de barris, pobles i urbanitzacions de les Illes Balears».

Yllanes ha recordat que els fons Next Generation suposen una oportunitat històrica per canviar el model energètic i que el Ministeri de Transició Energètica ja ha anunciat que obrirà aviat una convocatòria amb 100 milions d’euros inicials per impulsar aquests projectes. «Des de Balears volem ser líders en aquestes noves formes d’autoconsum col·lectives, com ho som en l’autoconsum de particulars».

Per al batle Alfonso Rodríguez Badal, «és una magnífica notícia per a Calvià que una de les nostres zones sigui la primera en què es desenvolupa una iniciativa com aquesta. Agraïm la important inversió del Govern», ha afegit, «que aposta a la urbanització des Galatzó per un model energètic sostenible, net i que beneficiarà també els veïns i veïnes de la zona per la reducció de la seva factura elèctrica, i sense que els suposi cap cost».

«La transició energètica ha de servir també per a un nou model social, on allò col·lectiu estigui per sobre d’allò individual», ha explicat el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava. «A més, amb aquests projectes, millora la consciència climàtica i de reducció de consum energètic. Les comunitats energètiques tenen un gran benefici ambiental però també econòmic, i des de les administracions hem de fer tot el que estigui en la nostra mà per fer possible aquest canvi de model energètic basat en la proximitat i en la cooperació entre persones, empreses i institucions».

L’IBE gestionarà tota la comunitat energètica de Galatzó, que es durà a terme en diverses fases i podrà reinvertir els ingressos per anar sufragant-les. Durant les hores de producció l’energia es podria vendre al voltant de 0,075 €/kwh. S’estima un estalvi d’entre un 30 i un 40% en la factura dels usuaris.

Els responsables de Vicepresidència i de l’Ajuntament de Calvià han traslladat tots aquests detalls als representants de les diferents comunitats de veïns de la zona, en una trobada posterior avui capvespre al CEIP Puig de sa Ginesta.

L’IBE ja està impulsant aquest tipus de projectes en polígons industrials. És el cas de les dues primeres comunitats energètiques, a Sant Lluís (Menorca) i a Marratxí.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt