Ara llegint
Deià ingressa 63.690,25 € amb l’ORA de Sa Foradada

Deià ingressa 63.690,25 € amb l’ORA de Sa Foradada

L’Ajuntament de Deià ha obtingut un ingrés brut de 63.690,25 € en 2022 com a resultat de l’explotació de parquímetres en l’aparcament de Sa Foradada, segons la informació facilitada pel batle Lluís Apesteguia.

El pagament per deixar el vehicle es va implantar a l’abril de 2022, després de signar un conveni amb Son Marroig, titular del recinte. L’acord estableix que el municipi proporciona els parquímetres (adquirits en règim de rènting), la senyalització i pintura de l’espai així com la vigilància per part dels agents de la policia municipal. La possessió cedeix l’espai i se n’ocupa del seu manteniment (asfaltat, reparació…) L’esmentat acord preveu un repartiment dels ingressos entre els dos signataris. Deià es quedaria amb el 75% i la finca el restant 25%.

Tot i que parlem d’una xifra a la qual encara no han estat descomptades les despeses, el resultat supera les previsions més optimistes de la corporació. El batle va indicar al mes de setembre que estimava que 20.000 € no seria una quantitat desbaratada. El regidor va indicar que la facturació mitjana anual dels parquímetres situats a la vila de Deià era de 992 €. Amb aquestes xifres els dos aparells situats a Sa Foradada serien –de llarg- les més rendibles de tot el municipi. Sobre un pressupost municipal estimat de 2.169.000 d’ingressos per l’exercici del 2022, l’aportació per ORA del pàrquing de Sa Foradada superaria el 2% del total.

Imatge d’una de les màquines instal·lades a Son Marroig. (Foto: Xisco Simón)

Setembre, agost i octubre són els mesos estrella

L’anàlisi de les dades a escala mensual deixa a setembre com el més rendible amb 11.269,05 €. Li segueixen octubre amb 10.696,35 € i, a curta distància, agost amb 10.522,20 €. Cadascun dels 274 dies que el sistema va estar en marxa l’any 2022 va generar una mitjana de 232,45 €. Cal insistir en el fet que les xifres són brutes i que, per tant, l’import que finalment ingressarien les arques públiques seria menor. Amb l’afegitó que s’ha de cedir una quarta part als propietaris de Son Marroig, titulars del terreny.

Els usuaris d’aquesta instal·lació es decanten pel pagament en efectiu –monedes o bitllets- en el 62% de les operacions, fent servir medis electrònics –targetes de crèdit o dèbit- al restant 38%.

Les tarifes establertes per l’estiu són d’un mínim d’1,00 € per 45 minuts fins al màxim de 7,00 € per 360 minuts per a cotxes.

Alguns ciutadans lamenten la no existència d’una tarifa especial per a residents a Mallorca. L’excursió a Sa Foradada és un clàssic entre els senderistes de la nostra illa, especialment per a famílies amb gent menuda que s’inicien en aquesta activitat. Es combina la baixa dificultat tècnica i les vistes panoràmiques de la costa nord de Tramuntana.

Sa Foradada, una de les imatges més belles de Mallorca. (Foto: Xisco Simón)

L’ocupació irregular de la carretera, la principal preocupació

L’espai es va fer de pagament per intentar limitar les visites al mirador de Sa Foradada. En els darrers anys les xarxes socials han popularitzat extremadament aquesta ubicació i les vistes de què es pot gaudir. L’espectacle natural del crepuscle des d’aquest mirador privilegiat atreu en temporada turística a centenars de persones especialment en moments del dia com ara la posta de sol. L’ocupació irregular pels vehicles de la carretera MA10 en el tram veïnat al mirador de Sa Foradada preocupa a la corporació. El perill pels conductors i vianants s’incrementa amb l’augment de visitants.

La temporada turística de 2023 –la primera completament postpandèmica- donarà perspectiva a aquesta instal·lació i al seu ús i –sobretot- si s’aconsegueix l’objectiu de moderar l’accés o finalment tot queda en una simple mesura recordatòria.

Sa Foradada des de Mirador des Pi o del Niu del Corb. (Foto: Xisco Simón)

Sa Foradada, terra de l’Arxiduc

Sa Foradada és una península de la Serra de Tramuntana de Mallorca que està situada en el terme municipal de Deià, dins la finca de Son Marroig. Rep aquest nom perquè té un gran forat en l’extrem, visible tant des de mar com de terra. L’Arxiduc Lluis Salvador la va considerar com una de les joies del seu extens patrimoni a Mallorca. És especialment bonica la panoràmica que se’n veu del mirador a l’hora de la posta de sol. S’hi reuneix un bon grup de gent a admirar una visió que resulta sensacional si les condicions meteorològiques són les adequades.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt