Ara llegint
El Consell declara intransitable una part de la Ruta de Pedra en Sec i insisteix que no es facin excursions

El Consell declara intransitable una part de la Ruta de Pedra en Sec i insisteix que no es facin excursions

El Consell declara intransitable una part de la Ruta de Pedra en Sec i insisteix que no es facin excursions

La pràctica de l’excursionisme esdevé aquests dies una activitat més perillosa del que és habitual per la gran quantitat de branques i arbres tombats sobre els camins i senders, pel perill que encara en caiguin més i per la neu acumulada en els cims més alts de la Serra de Tramuntana. A més, en el cas d’haver-se de realitzar un rescat, les dificultats són, igualment, majors.

Per això el departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca ha fet avui una nova crida als senderistes perquè durant aquest cap de setmana no s’acostin als camins de la Ruta de Pedra en Sec perquè no se’n pot garantir la seva seguretat. Des del Govern Balear han llançat missatges similars, en el sentit que aquests dies no s’acudeixi a la muntanya.

Davant el risc de despreniments, l’entitat insular prefereix que no hi hagi senderistes a la muntanya pel perill que representa. Temen que branques o cimals o arbres sencers puguin danyar algun excursionista i al·leguen que només alguns trams molt concrets de la Ruta de Pedra en Sec sense arbrat són practicables.

Trams més afectats

Avui encara s’avaluaven els danys causats per la borrasca Juliette durant dilluns i dimarts d’aquesta setmana, però hi ha alguns trams que s’han declarat intransitables.

Els trams més afectats per la caiguda d’arbres són, segons el Consell de Mallorca, els que van de Sóller a Pollença i travessen els municipis de Fornalutx i Escorca, que corresponen a les etapes 5 (Muleta – Tossals Verds), 6 (Tossals Verds – So n’Amer) i 7 (So n’Amer – Pont Romà) de la Ruta de Pedra en Sec.

Les etapes 2 (Estellencs–Esporles) i 3 (Esporles – Can Boi) també han patit destrosses i s’estan valorant els danys.

Les variants de la Ruta de Pedra en Sec que també han quedat greument afectades per la neu, la inundació o la caiguda d’arbres són la variant D: castell d’Alaró – tram de Raixa; la D, entre el castell d’Alaró i el tram de Tossals Verds – Orient; i les variants E i F, de sa Costera i el pas Llis, respectivament.

“No pujar a la Serra”

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient i vicepresidenta del Consell, Aurora Ribot, ha insistit avui que «ens sumam al missatge del Govern i recordam que està totalment prohibit pujar a la Serra si no és estrictament necessari. Demanam a tothom que extremi les precaucions i eviti la pràctica de senderisme a la Serra. Queda molta feina per fer per retornar la seguretat a la Ruta de Pedra en Sec, després del pas de la borrasca».

Malgrat això, els refugis de la xarxa del Consell de Mallorca estan oberts i la majoria segueixen amb el servei habitual. Tot i així, el departament de Sostenibilitat i Medi Ambient recomana evitar fer ús del refugi de Tossals Verds i So n’Amer més enllà de la necessitat d’emergència en la qualitat de refugi de muntanya i insisteix en la recomanació de no pujar a la Serra, ja que, a causa de la borrasca, aquests dos refugis, no poden garantir el servei habitual.

Han explicat que els refugis no s’han clausurat malgrat la tempesta i les recomanacions de no anar-hi perquè, per la seva condició, han de romandre oberts per donar aixopluc a qualsevol persona que ho necessiti i també com a servei d’emergència.

Caminada popular

El que sí s’ha suspès és la caminada popular d’Estellencs a Puigpunyent que estava prevista per demà dissabte. Després de visitar la zona s’ha pogut comprovar que no és possible garantir la seguretat dels senderistes per la caiguda d’arbres que, a molts de trams, impossibiliten transitar el camí. Se cercarà una altra data per poder inaugurar el tram entre Estellencs i el coll d’Estellencs, que s’ha incorporat recentment a la Ruta de Pedra en Sec.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt