Ara llegint
El Grup de Rescat de Muntanya dels Bombers de Mallorca, tres actuacions per setmana

El Grup de Rescat de Muntanya dels Bombers de Mallorca, tres actuacions per setmana

Des de l’inici d’any i fins al 31 de maig el Grup de Rescat de Muntanya dels Bombers de Mallorca ha realitzat 87 rescats, la majoria d’ells a la Serra de Tramutana, on avui s’hi ha celebrat un simulacre. Això vol dir que el promig setmanal de rescats és superior als tres.

El Grup de Rescat de Muntanya dels Bombers de Mallorca està format per quaranta efectius, repartits entre el parc de Sóller, on hi ha vuit caporals i setze bombers, i el parc d’Inca, que disposa de setze bombers.

Els Bombers de Mallorca, conjuntament amb el Servei d’Atenció Mèdica Urgent (SAMU 061), han fet avui dematí un exercici de tècniques de rescat sanitari de muntanya. L’objectiu d’aquest tipus de pràctiques és treballar les capacitats operatives i sanitàries en situacions compromeses en rescats de muntanya i al medi natural.

El simulacre, que s’ha duit a terme precisament al Port de Sóller, ha consistit a simular una esllavissada de roques, que ha deixat atrapats dos escaladors.

Primer de tot, els membres dels Bombers de Mallorca i el SAMU 061 han hagut d’arribar fins a les víctimes, que es trobaven en una zona de difícil accés, a la zona dels Cingles, baix del Jumeirah Hotel. Una vegada allà, s’ha realitzat una valoració clínica dels ferits i se’ls ha atès al mateix lloc de l’accident.

Un moment del simulacre realitzat avui dematí.

Segons han explicat els participants, és molt important que la primera intervenció sanitària sigui al lloc de l’emergència, ja que augmenta la probabilitat d’èxit del rescat. A més, també serveix per valorar i decidir a quin centre han de ser evacuats els ferits.

Han participat a l’actuació dos caporals i tres bombers del Grup de Rescat de Muntanya dels Bombers de Mallorca i una metgessa i dos infermers del SAMU 061.

Aquest tipus d’exercicis serveixen per coordinar la metodologia de treball dels diferents cossos d’emergències i, a la vegada, per millorar el tractament sanitari en el lloc de l’accident. Durant la pràctica, s’han posat en comú els procediments i protocols de treball estandarditzats per donar una resposta integral i cooperativa millor a les víctimes d’accidents a la muntanya. 

Per estar al dia

El conseller d’Hisenda i Funció Pública, Josep Lluís Colom, que ha assistit a l’exercici, considera que aquest tipus de pràctiques «són essencials per a la coordinació dels serveis d’emergències i per estar al dia i millorar els procediments d’actuació. El Servei dels Bombers Mallorca i el Grup de Rescat de Muntanya són un referent en aquest tipus de rescat i no deixen de formar-se mai».

El conseller Colom ha destacat «el compromís del Consell de Mallorca amb un servei essencial, com és el que ofereixen els bombers i bomberes de Mallorca, que queda palès amb la convocatòria d’oposicions de 32 places noves, el major nombre dels darrers 15 anys». Un compromís que, ha recordat Colom, ha fet que durant la legislatura actual s’hagi incrementat la plantilla en 31 efectius. Si tenim en compte que també s’han produït 17 sortides de personal del servei per diferents motius, com jubilacions o excedències, en total les incorporacions al servei són 48.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt