Ara llegint
Els rescats de muntanya augmenten durant 2020 malgrat el confinament perquè la gent ha sortit en massa a la muntanya

Els rescats de muntanya augmenten durant 2020 malgrat el confinament perquè la gent ha sortit en massa a la muntanya

Les restriccions motivades per la normativa sanitària per controlar la covid-19 han tengut com a conseqüència un augment de la presència humana al medi natural. Les excursions han estat una de les sortides preferides pels mallorquins i, per aquest motiu, algunes de les rutes més importants de la nostra geografia han patit una certa saturació en moments assenyalats, com els caps de setmana.

De retruc, el nombre d’incidents que s’hi han produït també ha augmentat. De fet, ha estat tan important l’augment dels accidents que el Grup de Rescat de Muntanya dels Bombers de Mallorca probablement acabarà l’any amb un rècord en el nombre de rescats, i això en un any amb mesos de confinament i amb una afluència de visitants extraordinàriament baixa.

Així ho ha confirmat el director insular d’Emergències i responsable dels Bombers de Mallorca, Xisco López, que ja duu registrats 221 rescats en el que duim d’any. Aquesta és la mateixa xifra que la registrada durant tot l’any 2017, que era la més elevada fins ara. El Grup de Rescat de Muntanya es mou a l’entorn dels 200 rescats anuals: 112 l’any 2014, 205 l’any 2018, 212 l’any passat.

Els bombers del Grup de Rescat de Muntanya, amb Xisco López. (Foto: G. Mercè)

López ha explicat que “evidentment hi va haver inactivitat total durant el temps de confinament, però després hem advertit un augment molt important de rescats, alguns dels quals atribuïbles només a la mala condició física dels excursionistes”, que varen començar a sortir a la muntanya tot d’una que això va ser possible.

“Ara mateix ens trobam amb una gentada per la muntanya i molts casos de rescats de persones poc habituades a anar per la muntanya, uns rescats que no solen ser en zones de molt difícil accés”, assenyala López.

Un any sense turistes en perill

Per contrast, aquest 2020 pràcticament no s’han registrat rescats de turistes, quan en un any normal eren els més nombrosos. De fet, ara els rescats es concentren als caps de setmana, quan abans estaven més ben repartits durant tots els dies de setmana per la variant introduïda pels turistes. “Hi va haver un any on el dia amb més rescats va ser un dimarts”, comenta com a curiositat Xisco López.

El Grup de Rescat de Muntanya es va crear l’any 2000 arran d’uns problemes que varen sorgir en un rescat al Barranc de Biniaraix. Aleshores eren la Creu Roja de Sóller i un grup de voluntaris els que realitzaven els rescats de muntanya a la zona de la Serra de Tramuntana. Aquest equip va estar de tot d’una format per bombers de tota Mallorca i des de 2008 es radica a Sóller i Inca perquè és més operatiu de cara a una intervenció més immediata, ja que la gran majoria d’incidents d’aquest tipus es localitzen a la Tramuntana.

Actualment el 60% de les sortides que realitzen els bombers del Parc de Sóller estan relacionades amb rescats. Per això els bombers de Sóller tenen tots ells una formació específica per als rescats tècnics de muntanya, i també la majoria dels que fan guàrdia al parc d’Inca.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt