Ara llegint
En marxa les mesures de restricció de l’accés vehicular a Formentor

En marxa les mesures de restricció de l’accés vehicular a Formentor

Avui dijous, 23 de juny, comencen les mesures per regular el trànsit per accedir a Formentor. Enguany, les restriccions no han pogut començar el 15 de juny, com era habitual, a causa de les obres que Autoritat Portuària duia a terme, en l’àmbit de la seva competència, al darrer tram de la carretera d’accés a Formentor. Aquestes obres consistiren en la restitució del mur que es va enfonsar fa uns mesos. No obstant, ahir mateix, tal i com es va acordar, la intervenció, per poder recuperar la normalitat, va finalitzar.

Durant el període de les restriccions, l’accés a l’Ma-2210 estarà restringit de les 10.00 a les 22.30 h. Com a novetat respecte de l’any passat, l’horari de la limitació s’ha ampliat de les 19.00 a les 22.30 h. S’estableixen dos nivells de restricció per on només podran circular vehicles autoritzats, transport públic, serveis d’emergències i bicicletes. El primer nivell comença al port de Pollença i es perllonga fins a la platja de Formentor. El segon, des de la platja de Formentor fins al far.

El conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, ha explicat que «la implementació d’aquestes mesures es fa per qüestions de seguretat vial, així com per a la protecció territorial i mediambiental d’un indret tan sensible. Volem protegir Formentor dels excessos i de la massificació. Volem que la gent pugui gaudir d’un espai tan meravellós com és Formentor, però s’haurà de fer d’una manera més sostenible i respectuosa amb el mediambient, com és ara el transport públic o la bicicleta». 

Enguany s’implementen dues millores: d’una banda, es disposarà un panell de missatgeria variable (PMV) abans d’arribar a la rotonda que inicia la carretera, per informar els conductors de les places disponibles de pàrquing, per a les persones que puguin justificar-hi l’accés mitjançant el tiquet d’aparcament. Una vegada els aparcaments estiguin complets, s’avisarà en el panell i només s’hi podrà accedir mitjançant transport públic, ja que no hi haurà lloc per aparcar.

«A més a més, hem augmentat l’horari de restricció fins les 22.30 h  per evitar les aglomeracions i els problemes d’incivisme que varen sorgir l’any passat per anar a veure de forma massiva la posta de sol. Es podrà continuar gaudint d’aquesta experiència, però s’haurà de fer en transport públic, com ja he dit: tant per qüestions de seguretat com de protecció mediambiental» ha afegit el conseller Iván Sevillano.

Mesures de la DGT

Els vehicles que compleixen amb els requisits per poder circular per la zona restringida han de demanar l’acreditació amb una antelació mínima de tres dies hàbils. Podeu demanar informació a: formentor@dgt.es.

TRAM 1. Formentor platja (del PK 2 al PK 8,7)

Pel que fa a l’acreditació en aquest primer tram, es pot sol·licitar amb una antelació de tres dies hàbils abans d’accedir-hi o després, dins dels 3 dies hàbils següents d’haver-hi accedit, justificant l’aparcament legalment establert mitjançant el tiquet de pàrquing. Per això, i per a més informació de les justificacions de tiquets admesos al tram comprès entre el quilòmetre 2 i el 8,7, cal enviar un missatge al correu electrònic ticketsformentor@dgt.es indicant en l’assumpte «Formentor platja».

Les persones residents poden obtenir les autoritzacions, les dels visitants i les dels serveis que s’han de prestar en la seva propietat. Amb la novetat que enguany les persones residents ja acreditades en anys anteriors disposaran d’una aplicació de la DGT en la qual podran sol·licitar autoritzacions directament i obtenir-les en temps real a partir del correu electrònic que hagin acreditat prèviament amb aquesta finalitat. Se’ls informarà des del correu electrònic: formentor@dgt.es.

Tram 2. Far de Formentor (del PK 8,7 al PK 19,6)  

En el segon tram, que va des de platja al far de Formentor, obtindran autorització sempre de manera prèvia i les persones que ho demanin rebran la informació mitjançant el correu formentor@dgt.es. D’aquesta manera, se’ls indicarà què han de fer per obtenir l’autorització. Enguany, si són residents ja acreditats, podran sol·licitar autoritzacions directament i en temps real mitjançant l’aplicació.

Formentor far i Formentor platja

La forma més segura d’accedir-hi mentre es mantinguin les mesures de reducció del trànsit és en bus llançadora. També, l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil controlarà la zona per constatar que els vehicles que hi circulen compleixen amb la normativa i estan aparcats a les zones permeses.

 El servei d’autobús

Es recomana utilitzar el transport públic de les Illes Balears (TIB) per accedir a la península de Formentor. El TIB ofereix la línia de bus 334: Alcúdia – port de Pollença – far de Formentor. La línia té aturades al mirador del Colomer, platja de Formentor, cala Figuera – cala Murta i al far de Formentor. Les persones usuàries que arriben en cotxe al port de Pollença poden aparcar als vials de servei de la ronda de circumval·lació, on hi ha disponibles tres aturades de bus en sentit Formentor: Estació (45051); Bóquer i Can Sigala. 

Hi haurà un servei cada 35 minuts i la línia funcionarà amb 7 busos de 12 metres. Al tram entre la platja de Formentor i el far pujaran dos busos junts, per donar la màxima capacitat possible a la línia. Comparat amb l’any passat, l’oferta augmenta de forma important de 14 anades i tornades l’any 2021 fins a 20 anades i tornades aquest estiu. L’any passat la darrera sortida del far estava programada a les 18.20 h mentre que enguany aquesta darrera sortida serà a les 21.50 h per cobrir tot l’horari ampliat de les restriccions.

Millora de la mobilitat

El Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca també ha treballat per reforçar aquesta mesura a través de la senyalització (indicació de prohibició d’accés, cartells d’informació, senyals de perill, identificació de prioritat…). A més, hi haurà informadors en els punts de la restricció per solucionar els dubtes dels conductors que vulguin accedir al far i els recordaran el correu on poden demanar més informació. També ha començat una campanya de difusió i d’informació de les restriccions i de com accedir al far, als mitjans de comunicació i al web del Consell. Podeu consultar tota la informació a la web habilitada pel Consell Insular de Mallorca.

Col·laboració interadministrativa

La península de Formentor és un paratge de protecció especial, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat. Per això, les diferents administracions implicades en la seva gestió, el Consell de Mallorca, el Govern de les Illes Balears, la Direcció General de Trànsit, la Guàrdia Civil, l’Autoritat Portuària i l’Ajuntament de Pollença, han unit esforços per millorar la mobilitat en aquest espai emblemàtic.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt