Ara llegint
Lluc recupera el Quart Misteri i les visites retornen al Via Crucis

Lluc recupera el Quart Misteri i les visites retornen al Via Crucis

Lluc recupera el Quart Misteri i les visites retornen al Via Crucis

Ahir migdia va tenir lloc la benedicció i inauguració de la reconstrucció i restauració del IV Misteri monumental situat en el pujol dels Misteris del Santuari de Lluc, a Mallorca.

Aquesta fita marcava el final d’un projecte de recuperació després que el monument col·lapsés el novembre de 2021 a causa de les persistents pluges provocades per la borrasca Blas.

L’acte va començar amb la celebració de l’Eucaristia a la basílica de la Mare de Déu, presidida pel bisbe Sebastià Taltavull i concelebrada pel prior, Marià Gastalver, juntament amb altres preveres. A la cerimònia hi van assistir diverses autoritats.

Després de la missa, els Blavets de Lluc varen encapçalar la comitiva cap al Misteri, on el bisbe va realitzar la benedicció del monument reconstruït.

L’acte va ser molt emotiu, amb l’acompanyament dels cants de l’Escolania, que van afegir un to solemne a la celebració. Nombrosos mallorquins es van unir a la pregària i acció de gràcies per la reconstrucció del IV Misteri.Tant el bisbe com el prior de Lluc van expressar el seu agraïment al Consorci Serra de Tramuntana del Consell de Mallorca, així com a totes les institucions que formen part de la Fundació Santuari de Lluc. S’ha de dir que la reconstrucció d’aquest monument ha tengut un cost de 270.000 euros.

Varen destacar també l’esforç de l’equip tècnic que va dur a terme la restauració: Joan Soler (arquitecte), Samuel Pérez (arquitecte tècnic), Catalina Mas i Sílvia Jovani (tècniques restauradores), així com la meticulosa execució del mestre d’obres Joan Puigserver i els operaris Sebastià Canyelles, Edwin Jesús Tobías i Tomeu Oliver.

El Rosari monumental, del qual forma part aquest IV Misteri, va ser promogut pel bisbe Pere Joan Campins per commemorar el XXV aniversari de la coronació pontifícia de la Mare de Déu de Lluc. Amb la col·laboració i supervisió de l’insigne arquitecte Antoni Gaudí, va ser ideat i executat pels arquitectes Joan Rubió i Guillem Reynés, amb la participació de l’enginyer Guillem Carbonell i el reconegut escultor modernista Josep Llimona, qui va modelar els relleus en bronze dels Misteris.

Les obres varen començar el 1909 i es van completar el 1913.

El IV Misteri es va esfondrar completament l’any 2021 a causa de moviments del subsòl i dels fonaments, agreujats per les intenses pluges. Des de llavors, la Fundació Santuari de Lluc ha treballat incansablement per promoure la seva reconstrucció, i durant tot aquest temps ha romàs tancat a les visites per seguretat.

Amb el suport del Consorci Serra de Tramuntana i l’aprovació del projecte pel Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca, les obres van començar el 14 de juny de 2023 i es van completar el 23 de febrer de 2024. Ahir, la comunitat va celebrar el renaixement d’aquest valuós patrimoni històric, amb l’esperança que perduri per a les generacions futures.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt