Ara llegint
No es pot accedir a la punta de Sa Foradada. Hi ha falcons marins incubant els ous

No es pot accedir a la punta de Sa Foradada. Hi ha falcons marins incubant els ous

Un any més, el Govern Balear demana la col·laboració de la ciutadania per conservar una espècie que, com cada temporada, ha volat més de 8.000 quilòmetres per arribar a les costes balears. Partint d’illes de l’Índic o de la costa oriental d’Àfrica, aquestes aus han creuat l’oceà, selves equatorials, deserts, muntanyes i la nostra mar per venir aquí a reproduir-se. I una vegada acabada la cria, se’n tornaran.

Són aus endèmiques de la Mediterrània i a Espanya sols crien a diverses illes i illots de les Illes Balears, la Columbretes i les Canàries. Es tracta del falcó marí o de la reina (Falco eleonorae).

Un vegada aquí, les parelles trien un replà, encletxa o cova d’un illot rocós o penya-segat de la costa on, sense fer niu, la femella pon i incuba dos o tres ous mentre el mascle caça en mar oberta. A l’estiu i tardor, els falcons marins aprofiten el pas d’aus migradores transsaharianes per caçar-les, alimentar-se i alimentar els polls (la resta de l’any mengen principalment insectes).

La majoria de les colònies de cria són a illes, com hem dit, on és més fàcil caçar en mar oberta per la manca de refugi que tenen les seves preses potencials.

La costa del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana acull una gran part de la població balear d’aquesta espècie i sa Foradada, ubicada en el terme de Deià, és una de les seves principals colònies de cria.

Per això fa anys que es va considerar necessari limitar el pas de persones a sa Punta del 15 de juny al 15 d’octubre. Que sigui especialista en menjar aus migradores ha determinat que sigui l’única au del Paleàrtic occidental que es reprodueix a finals d’estiu.

A banda de respectar aquesta limitació, des del Govern Balear també demanen que quan algú s’acosti a aquell punt, o a qualsevol costa rocosa, des de terra o des de la mar, sempre s’ha d’evitar fer renous elevats (crits, música a tot volum, motors a tota potència…) per no molestar les aus ni les altres persones que visiten la Serra.

A més del falcó marí, a sa Foradada hi crien altres rapinyaires i aus marines. Durant el període més sensible de la reproducció de les aus, qualsevol molèstia pot provocar que les parelles abandonin els nius o els polls.

Des del Govern han recordat que a sa Punta hi ha les restes d’un niu d’àguila peixatera (Pandion haliaetus); va ser abandonat als anys setanta del segle passat, molt probablement per les molèsties produïdes per les activitats humanes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt