Ara llegint
Raixa obri una exposició fotogràfica sobre les dones pageses del segle XX

Raixa obri una exposició fotogràfica sobre les dones pageses del segle XX

Raixa obri una exposició fotogràfica sobre les dones pageses del segle XX

La finca pública de Raixa, ubicada a Bunyola, acull des d’avui l’exposició “Dones fent paisatge. Territori, turisme, ruralitat i gènere”, una exposició que podrà visitar-se fins al 16 d’abril i que mostra la feina realitzada per dones pageses de la primera meitat del segle XX.

L’exposició, que consta de sis grans panells penjats de les bigues de la sala rebedor de Raixa, neix fruit de la residència d’investigació de la periodista Empar Bosch a Casa Planas, durant la qual va recopilar un centenar de fotografies dels anys 60, va entrevistar dotze dones majors que van viure a la Serra de Tramuntana i va analitzar el paper clau que han tingut en la cura del territori.

Tota aquesta tasca de recerca queda recollida en el llibre “Dones fent paisatge”, editat pel Consorci Serra de Tramuntana i Casa Planas, i que s’emmarca en un projecte més ampli d’anàlisi històric i cultural sobre territori amb el suport de l’Euroregió.

Una de les fotografies de gran format que es pot veure a l’exposició.

El treball de Bosch cerca construir nous relats del paisatge i de la identitat cultural des d’una perspectiva de gènere, donant visibilitat al paper real que han tingut les dones i rompent estereotips sobre la seva representació visual com a reclam turístic, que les relega a un simple paper ornamental.

Casa Planas compta amb un arxiu fotogràfic de més de tres milions d’imatges que retraten el boom turístic de Mallorca que evidencien l’ús de la imatge de pagesa, artificial, com a reclam turístic. I és que la majoria de les imatges trobades són una recreació romàntica i pintoresca de la dona rural en un entorn aliè a la duresa de la muntanya.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt