Ara llegint
Sóller posa en marxa els tràmits per reobrir el camí de Tuent tancat i desviat a l’altura de Bàlitx d’Enmig

Sóller posa en marxa els tràmits per reobrir el camí de Tuent tancat i desviat a l’altura de Bàlitx d’Enmig

Bàlitx Sóller Pedra en Sec

L’Ajuntament de Sóller ha iniciat els tràmits administratius per a la recuperació d’ofici d’un tram del camí que uneix el municipi amb la zona de Sa Costera i Cala Tuent que fa més d’una dècada va ser desviat irregularment a l’alçada de la finca de Bàlitx d’Enmig. Els propietaris col·locaren una barrera enmig del camí i desviaren el sender per un lloc de la finca allunyat de les cases.

Els tràmits es fan dos anys després que el cos d’Agents de Medi Ambient (AMA) denunciàs la propietat per aquests fets i després d’una comunicació que ha fet més recentment l’Agència De Defensa del Territori al consistori solleric.

Els fets que han donat peu al tràmit de recuperació del camí es remunten a fa uns anys, quan la propietat de la finca va decidir sense autorització desviar el camí públic al tram que vorejava la possessió de Bàlitx d’Enmig. Aquest desviament es va realitzar sense autorització administrativa, segons asseguren des de l’Ajuntament de Sóller. A més, es varen col·locar barreres, panells informatius i senyalització del nou traçat.

Ruta de la Pedra en Sec

Es dona la circumstància que el tram desviat forma part de la xarxa de camins públics de Sóller i, a més, està inclosa en la Ruta de la Pedra a Sec (GR221) que discorre en una zona que urbanísticament està qualificada com a ARIP i ANEI, i que està protegida per diferents normes com la Xarxa Natura 2000 o el Paratge Natural de la Serra, entre d’altres.

Fa més d’una dècada que el desviament es va dur a la pràctica, quan la propietat de la finca va habilitar un camí alternatiu al ja existent per evitar que els senderistes passassin al costat de les cases de la possessió, que posteriorment entrarien en obres de remodelació.

Aleshores els propietaris varen entaular negociacions amb l’Ajuntament de Sóller de cara a l’habilitació d’aquest nou camí com a definitiu, però mai no es va arribar a un acord.

L’any 2011, els Agents de Medi Ambient del Govern Balear varen constatar que la propietat havia instal·lat dos panells indicatius als punts on hi ha les bifurcacions entre el camí públic i el que varen crear com a desviament. El primer es va localitzar a pocs metres d’entrar a la finca des de Bàlitx d’Amunt, i advertia que tant el camí per als vehicles com el camí empedrat es trobaven tallats i la senyalització conduïa els senderistes cap al camí desviat, que constava d’un tram habilitat per a la circulació de vehicles i un altre exclusivament per a vianants. L’altre panell va ser localitzat pels agents de l’AMA una vegada passada de la casa de Bàlitx d’Enmig, al tram que es dirigeix cap a Bàlitx d’Avall, al final del sender alternatiu esmentat, amb la mateixa informació i prohibicions.

D’aquesta manera els usuaris de la Ruta de Pedra en Sec que desconeixien prèviament aquest camí no se n’adonaven del canvi d’itinerari, que sí que s’ha fet amb autorització a altres punts de la xarxa.

El camí es va senyalitzar amb uns pals de fusta similars als que habitualment utilitza el Consell de Mallorca per orientar els excursionistes que circulen per la Ruta de la Pedra a Sec que travessa la Serra de Tramuntana.

Més recentment, el camí original va ser tancat amb una barrera metàl·lica equipada amb un automatisme d’obertura per codi.

Els informes municipals constaten que el desviament és irregular i que les obres i instal·lacions es troben executades, finalitzades i en ús, malgrat que no consta cap autorització per fer el desviament ni llicència per executar els treballs. Per això s’han iniciat els tràmits per recuperar l’ús públic del camí que va ser tancat que, d’acord amb les indagacions, es va fer irregularment.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt