Una guia per conèixer quins són els espais museïtzats dels vint municipis de la Serra de Tramuntana
El Consell de Mallorca presenta El llegat cultural de la Serra de Tramuntana, una guia per conèixer els espais museïtzats dels vint municipis inclosos dins la delimitació oficial que va establir la UNESCO l’any 2011, quan va declarar la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial en la categoria de paisatge cultural.
És un llibre que recull tota la informació pràctica dels centres culturals, els museus, les possessions visitables i els elements patrimonials de més interès, amb l’objectiu de facilitar-ne la divulgació i d’oferir una informació acurada i actualitzada als visitants. L’elaboració de la guia també ha permès actualitzar i sistematitzar les dades en el seu conjunt. A més, a l’inici de cada capítol, s’ha inclòs un QR que permet descarregar el track de la ruta cultural proposada per a cada municipi.
El criteri principal que s’ha tingut en compte per incloure els espais en la guia ha estat el de l’obertura al públic, ja sigui amb un horari fix o amb cita prèvia i independentment de si és una propietat privada o pública. El llibre s’estructura per municipis, que configuren una ruta de noranta quilòmetres de sud a nord, començant per Andratx i acabant a Pollença.
L’objectiu del llibre, segons ha explicat el conseller de Presidència, Antoni Fuster, és «donar a conèixer la riquesa de tots els municipis de la Serra, aproximar-la als mallorquins i garantir que els valors culturals es transmetran a les generacions futures».
La guia d’espais museïtzats l’ha elaborada, gràcies a un conveni de col·laboració amb la Fundació Universitat Empresa (FUEIB), l’equip d’investigadors de la UIB experts en història que coordina el Laboratori de Turisme Cultural de les Illes Balears i que ja va publicar l’any 2009 el llibre Els museus de les Illes Balears. Ha coordinat l’obra Lourdes Melis, doctora en turisme i professora associada del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB, i per a la redacció ha tingut el suport de Paula Nigorra, doctoranda en història, història de l’art i geografia. També hi ha col·laborat l’excatedràtic d’història contemporània de la Universitat de les Illes Balears i professor emèrit del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts, Sebastià Serra. L’edició de la guia ha comptat amb l’assessorament del Consorci Serra de Tramuntana i de les seccions de Patrimoni Arqueològic, Paleontològic i Etnològic i d’Assessorament Lingüístic del Consell de Mallorca.
Actes del tretzè aniversari
El llegat cultural de la Serra de Tramuntana veu la llum la setmana que se celebra el tretzè aniversari de la declaració de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, que va tenir lloc el 29 de juny a l’assemblea general de la UNESCO de París. Per aquest motiu, dijous 27, a Raixa, s’ha convocat el Consell de Participació, que és la trobada anual de totes les entitats i persones que treballen per mantenir els valors de la Serra. Tot seguit, el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, farà una declaració institucional i es podrà gaudir d’una actuació musical a càrrec del grup Voicello i d’un tast de productes amb el Distintiu Serra de Tramuntana.
El divendres 28 de juny, al matí i també a Raixa, es reunirà la Mesa de Batles, en la qual el Consorci donarà a conèixer totes les accions desenvolupades al llarg d’aquest darrer any. A les 20 h, al pati de l’escolania de Lluc, se celebrarà el concert Serra de Tramuntana, dins el festival «Sons de Nit», amb Hevia, el gaiter asturià que va revolucionar la música celta.