Ara llegint
Una webcam per seguir el dia a dia d’una parella de voltors i la seva cria en plena Tramuntana

Una webcam per seguir el dia a dia d’una parella de voltors i la seva cria en plena Tramuntana

La Fundació Vida Silvestre Mediterránea (FVSM) ha iniciat la vigilància d’accés a nius de voltor negre a la Serra de Tramuntana de Mallorca per segon any consecutiu, coincidint amb la posada d’un ou en el niu d’observació en directe a través de webcam. Els interessats poden seguir el dia a dia d’una parella d’aquesta majestuosa au, símbol de conservació de la biodiversitat a la Serra.

Durant dècades, l’FVSM ha destinat recursos per a la vigilància, control i protecció dels nius de voltor negre a Mallorca. Gràcies a aquests esforços, segons expliquen, una espècia actualment catalogada com a vulnerable continua evolucionant favorablement a l’illa.

Segons Josep Tapia, coordinador del projecte voltors de la FVSM, els voltors de Mallorca actualment nidifiquen preferentment sobre pins als penya-segats marins de la Serra de Tramuntana, encara que en temps històrics criaven a l’interior de la Tramuntana i a totes les serres de la illa.

Després de la forta persecució humana, sobretot als anys 60 i 70, que gairebé els porta a l’extinció, només havien quedat unes quantes parelles als penya-segats més remots. Gràcies als alliberaments i esforços d’organitzacions, administració, experts i voluntaris, l’espècie s’està recuperant bé i actualment la població reproductora s’estima en unes 45 parelles, de les quals la temporada passada 34 van aconseguir tirar endavant el seu únic poll.

Tot i això, adverteixen que és crucial no abaixar la guàrdia, ja que les àrees de cria segueixen estant limitades a llocs remots i tranquils. “Hem de reconèixer que, per a aquestes aus, la presència humana a prop dels nius és incompatible amb la reproducció amb èxit, per la qual cosa és vital mantenir la distància per a la seva conservació”, expliquen.

Per això, el Govern Balear ha establert les zones d’exclusió que delimiten les àrees de presència d’espècies sensibles a les molèsties i regulen l’accés de persones. A més dels voltors negres, aquestes zones tenen espècies protegides com l’aufrany, l’àguila pescadora, l’àguila calçada, l’àguila cuabarrada, els falcons d’Eleonor i els falcons comuns. Aquestes espècies nidifiquen a les àrees designades com a zones d’exclusió a la Serra.

Després de l’èxit aconseguit l’any passat amb la transmissió en directe des d’un niu de voltor negre, gràcies a la qual es va poder presenciar totes les etapes del desenvolupament del jove voltor anomenat Onyx, la FVSM, gràcies al projecte Biotramuntana, que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU, ofereix novament enguany l’oportunitat de gaudir d’aquest esdeveniment únic a causa de les característiques de la població de voltors de la Serra de Tramuntana.

La FVSM duu a terme la vigilància de les zones de nidificació dels voltors negres, amb la finalitat d’evitar que excursionistes que circulin per la Serra de Tramuntana destorbin involuntàriament la cria d’aquesta espècie protegida. Per això, la Fundació apel·la a la societat mallorquina i a tots els excursionistes, sense excepció, que evitin acostar-se a les zones d’exclusió de la Serra de Tramuntana entre els mesos de gener i setembre.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt