Ara llegint
Activitats arreu de les Illes Balears per commemorar el Dia Europeu de les Llengües

Activitats arreu de les Illes Balears per commemorar el Dia Europeu de les Llengües

Avui diumenge, 26 de setembre, és el Dia Europeu de les Llengües, una efemèride que enguany celebra el seu vintè aniversari i que pretén reivindicar la riquesa i la diversitat lingüístiques i fomentar l’aprenentatge de llengües a tot el continent.

L’acte central d’enguany va tenir lloc divendres a l’IES Joan Ramis i Ramis, a Maó, i va congregar una cinquantena de persones. La vetlada va ser retransmesa en llengua de signes per dues intèrprets de l’associació ASSORME i es va poder seguir en directe en línia.

Durant la jornada d’avui diumenge, i per extensió durant tot el cap de setmana, arreu de les Illes Balears es duen a terme activitats per commemorar aquest dia.

A l’acte central de Maó hi varen prendre part el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company; el vicepresident i conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca, Miquel À. Maria, i el batle de Maó, Héctor Pons. També hi han assistit la directora general de Política Lingüística, Beatriu Defior; el director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens; el tinent de batle d’Educació, Joventut i Política Lingüística de l’Ajuntament de Maó, Antoni Carrillos, a més del director insular de Política Lingüística del Consell de Mallorca, Lluís Segura, i del diputat Joan Marquès. 

L’esdeveniment va consistir en una lectura de poemes en xinès, italià, francès, quítxua i basc, en la lectura de la declaració d’adhesió al Dia Europeu de les Llengües de l’Ajuntament de Maó i en una conferència titulada «Hacia una revolución multilingüe en Europa», a càrrec del doctor i lingüista espanyol Juan Carlos Moreno Cabrera.

Moreno Cabrera va defensar que anomenà “plurilingüisme harmònic”, destacant la importància d’entendre les llengües més enllà de parlar-les. Així mateix, va criticar el fet que el sistema educatiu espanyol no asseguri el coneixement de totes les llengües a tot l’Estat. “Totes les llengües oficials a l’Estat han de tenir assegurat el deure de conèixer-les i el dret d’emprar-les”, va dir el lingüista. 

El Dia Europeu de les Llengües, que es commemora avui dia 26 de setembre, promou el respecte a la diversitat lingüística, d’acord amb la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries i la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.

Aquesta efemèride va néixer l’any 2001 de la mà del Consell d’Europa i la Unió Europea amb la intenció de fomentar la diversitat lingüística, l’aprenentatge de llengües i, en definitiva, l’entesa intercultural entre els milions de ciutadans europeus. Enguany, per tant, fa vint anys d’aquest compromís per la defensa del tarannà lingüístic i cultural divers d’Europa, un territori amb més d’una setantena de llengües.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt