Ara llegint
AINA, el projecte per fer que les màquines entenguin i parlin el català

AINA, el projecte per fer que les màquines entenguin i parlin el català

Palma va acollir ahir vespre la presentació del Projecte AINA a les Illes Balears. L’acte s’emmarca en una gira pels territoris de parla catalana que ja ha visitat la Catalunya del Nord i el País Valencià.

AINA és un projecte impulsat per la Generalitat de Catalunya basat en tecnologies de dades i intel·ligència artificial per fer possible que les màquines entenguin i parlin el català amb l’objectiu que la llengua guanyi pes en l’àmbit digital.

L’acte, que va tenir lloc a l’Arxiu del Regne de Mallorca, va estar presidit pel conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company; pel secretari autonòmic d’Universitat, Recerca i Política Lingüística, Miquel Àngel Sureda, i pel vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró. La periodista Margalida Mateu va ser l’encarregada de presentar l’esdeveniment.

Company va recordar que el projecte rep aquest nom per Aina Moll, a qui ha recordat com “una dona pionera, que tenia clar que la llengua catalana havia d’arribar a tots els entorns”. El conseller va explicar que, des del Govern, es treballa amb la Generalitat per donar a conèixer el projecte entre la societat. 

Per la seva banda, Sureda va destacar que aquest “és un projecte de país que ens uneix des de la vessant lingüística però també tecnològica”. Finalment, Puigneró va parlar de la necessitat que el català “sigui defensat en aquest nou món digital amb projectes com AINA”

La segona part de l’acte va consistir en una taula rodona amb el títol “El català al món digital: present i futur”, moderada per la directora general de Política Lingüística, Beatriu Defior. Hi va intervenir Bel Llodrà, coordinadora de l’Àrea Cibersocietat de la Fundació BIT; Antoni Aloy, soci fundador i gerent d’APSL Solutions; Lena Serra, vicepresidenta de l’Obra Cultural Balear, i Maria del Mar Vanrell, professora de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears.

El Govern de les Illes Balears durà a terme diverses accions per tal de donar a conèixer el Projecte Aina arreu de l’arxipèlag i així poder recollir els parlars del territori.

AINA està construint els corpus i els models de llengua del català per facilitar que les empreses tecnològiques puguin desenvolupar les seves solucions o serveis específics (traductors, assistents personals, sintetitzadors de veu, classificadors de textos, etc.) en llengua catalana.

Acord

El Govern de Catalunya i el Govern de les Illes Balears treballaran conjuntament en la promoció de les tecnologies digitals aplicades a la llengua i, especialment, en l’impuls de l’AINA, el projecte basat en tecnologies de dades i intel·ligència artificial per fer possible que les màquines entenguin i parlin el català i garantir així la supervivència de la llengua en l’àmbit digital. Així mateix, ambdós governs han anunciat la col·laboració en matèria de ciberseguretat i en projectes de recerca i tecnologia 5G, impulsant polítiques i bones pràctiques. 

Així ho varen anunciar ahir el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, i el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears, Miquel Company, en la roda de premsa posterior a la trobada institucional i de treball que varen mantenir ambdós governs amb motiu de l’arribada a Palma de la gira del projecte AINA per territoris de parla catalana.

En aquest sentit, el Govern de les Illes Balears impulsarà la promoció, comunicació i difusió a les Illes de ‘La nostra llengua és la teva veu’, la campanya impulsada pel Govern de Catalunya en el marc del projecte AINA amb l’objectiu de recollir el màxim de veus possible per nodrir de continguts la primera versió del corpus de veu del català, imprescindible per ensenyar les màquines a entendre i parlar la nostra llengua.

El Govern de les Illes Balears s’ha compromès també a treballar i facilitar la donació de l’arxiu de continguts de veu d’IB3 (l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears) de manera que aquests puguin ser utilitzats per a l’entrenament de les xarxes neuronals del sistema d’Intel·ligència Artificial del projecte AINA.

El pas per les Illes Balears tanca la primera part de la gira del projecte AINA per territoris de parla catalana, impulsada per la Vicepresidència del Govern de la Generalitat amb la col·laboració d’entitats i associacions culturals i de defensa de la llengua. Aquesta primera part de la gira ha fet parada a la Catalunya Nord, al País Valencià, i avui, a les Illes Balears.

L’objectiu d’aquesta gira és sumar les veus i accents de les variants que es parlen en aquests territoris a la campanya ‘La nostra llengua és la teva veu’ del projecte AINA, per poder generar un corpus de veu que contempli tota la diversitat lingüística del català oral.

Sobre el projecte AINA

Impulsat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), AINA és un projecte basat en tecnologies de dades i Intel·ligència Artificial per fer possible que les màquines entenguin i parlin el català amb l’objectiu últim d’evitar l’extinció digital de la llengua catalana.

En aquest sentit, el projecte AINA està construint els corpus i els models de llengua del català per facilitar que les empreses tecnològiques puguin desenvolupar les seves solucions o serveis específics (traductors, assistents personals, sintetitzadors de veu, classificadors de textos, etc.) en llengua catalana.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt